Vă invităm miercuri, 2 noiembrie, orele 18.00, la vernisajul expoziției de pictură a artiștilor Dalina Bădescu și Lucian Muntean, ”Pământul de sus/Hărți imaginare”, ce va avea loc la Galeria Dialog.

Curatori expoziție: Ruxandra Garofeanu și Pavel Șușară
Adresa Galeria Dialog: Strada Chiristigiilor 11-13, București, Parc Obor (Primăria Sectorului 2)

 

Un tandem artistic… la înălţime

 

În perioada 2 noiembrie 2016 – 9 ianuarie 2017 Galeria de artă Dialog din incinta Primăriei Sectorului 2 vă invită la o dublă expoziţie, ce prilejuieşte o perspectivă peisagistică inedită, şi anume cea aeriană.

Lucian Muntean, cu suita sa de “Hărţi imaginare” şi Dalina Bădescu, cu seria de lucrări sub titulatura “Pământul, de sus”, vă propun o incursiune plină de expresivitate şi o manieră originală de a redescoperi peisajul.

Abordarea ambilor artişti este vădit tributară profesiei lor de bază; astfel, Lucian Muntean, geolog de formaţie şi pasionat de cartografie, a fost dintotdeauna fascinat de hărţi, după propriile mărturisiri. În aceste condiţii, translaţia de la harta ca obiect la harta ca proiecţie a trăirilor şi aspiraţiilor umane, la modul general, şi a perspectivei artistului, în mod particular, devine absolut firească.

În cazul Dalinei Bădescu, inginer cartograf de profesie, pictura este o extensie a analizei spaţiale, “un pretext al studiului spaţiului şi al distribuţiei culorii în plan”, după cum ea însăşi o defineşte. Pornind de la peisaje uneori reale, alteori imaginare, Dalina Bădescu se complace în spontaneitatea ludică de a redistribui culori şi texturi, ce recompun în ultimă instanţă – şi în mod neaşteptat – întregul peisaj ce ne înconjoară.

Expoziţia celor doi tineri artişti îi are drept curatori pe Ruxandra Garofeanu şi Pavel Şuşară şi propune tuturor iubitorilor de frumos două voci narative distincte, dar care se completează perfect, un tandem în care spaţiul este restructurat conform unor operatori logici şi, totodată, restilizat în acord cu viziuni plastice care nu exclud lirismul.

Expoziţia este deschisă zilnic între orele 10-18, intrarea fiind gratuită.

 

Dalina Bădescu: ”Peisajele naturale au reprezentat dintotdeauna un subiect al artei. Având și o educație tehnică (inginer cartograf), peisajul natural a reprezentat pentru mine baza unor operațiuni viitoare: planuri, hărți sau studii geodezice. Rezultatul este de multe ori expresiv, devenind un pretext al studiului spațiului și al distribuției culorii în plan. În această serie pornesc de la hărți cu care lucrez, reprezentând atât geografii reale, cât și imaginare, noi, pe care redistribui culoarea și textura folosind logica topologică…”

dalina-badescu

 

 

Lucian Muntean: ”…Momentul determinant pentru realizarea acestui proiect a fost în timpul unui zbor cu avionul, când observând peisajul de la sol, dintr-o cu totul altă perspectivă, mi-am dat seama cât de evidentă e intervenția omului în natură, cu obsesia de a trasa limite și granițe, de a-și marca proprietatea, printr-o geometrie perfecționistă, în contrast cu îmbinarea armonioasă a celorlalte elemente din peisaj. Tot atunci, privind de la acea altitudine aglomerația unei localități, am realizat cât de relativă e viața de zi cu zi, în care ne înverșunăm să rezolvăm multitudinea de probleme cu care ne confruntăm. Toate acestea par să se estompeze și să devină irelevante privite de acolo de sus… într-o clipă de detașare.”

14611060_10211312529192757_3313962356318786520_n