Colecția de gravură care este găzduită acum de către Visual Kontakt a fost alcătuită în ultimii ani pe măsură ce lucram la teza mea de doctorat, “Gravura intaglio contemporană în țările slave. Ipostaze ale fantasticului” („The contemporary intaglio in Slavic countries. Hypostases of the fantastic”). În realizarea ei, un rol însemnat îl are Karel Scherezer, promotor entuziast al gravurii contemporane, care, după ce l-am întâlnit la Praga, a susținut generos cercetarea mea prin cărți-albume legate de fenomen (în editarea cărora a fost implicat), prin lucrări de gravură dăruite și prin intermedierea unor contacte artistice.
În plus, călătoriile (academice sau nu, pe o perioadă de câteva luni sau în sejururi scurte de câteva zile), pe care le-am făcut în Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria, mi-au dat șansa să cunosc alți artiști și colecționari, să intru în câteva ateliere și să primesc alte gravuri. Pe lângă lucrările ce provin din colecția mea, figurează câteva gravuri trimise de unii artiști anume pentru această expoziție, inițiată de Liviu Bulea la Visual Kontakt.
Împreună cu el am făcut selecția și am stabilit concepția. Astfel, două săli sunt dedicate ex librisului și una gravurii cu temă liberă. Artiștii (unii dintre ei mari maeștri recunoscuți, alții tineri la început de drum care și-au făcut deja un renume) provin din Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Belarus și Ucraina.
De ce totuși acest tip de artă? Pentru că gravura contemporană slavă este realmente un fenomen. O dovedește faptul că expoziția prezintă un imaginar coerent fantastic, care reunește, altfel, lumi foarte personale și unice, adesea pline de umor și de poezie. Un element aparte în interiorul acestui tip de gravură îl reprezintă interesul pentru insolit și bizar, de multe ori însoțit de o notă de narativitate.
Artiștii selectați dau dovadă de o mare dibăcie tehnică și, în același timp, de o foarte bună stăpânire a culturii universale, care este interpretată și integrată foarte liber în universurile lor plastice. Deși gravorii apelează la tehnici tradiționale (în cazul expoziției de față: intaglio și litografie) și cu toate că fac trimitere la mituri, la literatură sau la opera vechilor maeștri (uneori prin parafrazări), arta aceasta este ancorată puternic în contemporaneitate. Ea nu poate aparține decât timpului nostru prin libertatea ei de concepție, prin temele la care recurge, prin umorul de care dă dovadă.
Cu toate că, în zilele noastre, ex librisul tinde să se îndepărteze de sensul lui originar și începe să semene tot mai mult cu grafica liberă, independentă de lumea cărții, expoziția de față creează un dialog cu sensul inițial al acestuia prin tipul de panotare. Astfel, cărțile devin suporturile ex librisurilor de față. – Rada Niţă
Curatori: Rada Niţă, Liviu Bulea
Artiști:
Bulgaria:
Desislav Gechev
Marin Gruev
Peter Velikov
Hristo Kerin
Zoran Mise, Print Nest
Pavel Celkoski, Print Nest
Goran Trickovski, Print Nest
Polonia:
Przemysław Tyszkiewicz
Christopher Nowicki
Sebastian Łubiński
Aleksandra Czudżak
Julita Nowosad
Kasia Julia Głód
Adam Kopiec
Kalina Szymkiewicz
Gabriela Gorączko
Cehia:
Milan Bauer
Günter Hujber
Zdenek Janda
Jan Hísek
Petr Minka
Pavel Hlavatý
Eva Hašková
Marina Richterová
Oldřich Kulhánek
Belarus:
Eugenia Timoshenko
Roman Sustov
Juri Jakovenko
Slovacia:
Dušan Kállay
Kamila Štanclová
Marián Oravec
Peter Augustovič
Igor Piačka
Dušan Polakovič
Peter Kľúčik
Ucraina:
Konstantin Kalinovich
Alexej Fedorenko
Oleg Denysenko
ASOCIAȚIA VISUAL KONTAKT
ROMÂNIA – ORADEA – CLUJ-NAPOCA
Galeria Visual Kontakt – Strada Gen. Traian Moșoiu nr. 41, Cluj-Napoca
Laborator Visual Kontakt – Strada Republicii nr. 47, Oradea
Nr. tel.: 0040/745 – 205 729
E-mail: [email protected]
Site: http://www.visualkontakt.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/visualkontakt.ro
Recent Comments