Disclaimer
*după unele surse din istoriografia de artă maghiară Școala de la Baia Mare își încetează existența în 1937. Sursele românești consideră însă continuitatea activității fenomenului artistic al Școlii de la Baia Mare până în prezent. În momentul centenarului acestui fenomen istorico-artistic încercarea de reabilitare și reimpunere formală și instituțională, (afectată de complexul de periferie) a generat ”Centrul Artistic Baia Mare”, titulatură adăugată actual Muzeului Județean de Artă.  De asemenea nu există încă omogenitate acceptată a numelor și datelor în ceea ce privește activitatea instituțiilor de artă ori de învățământ băimărene.

Surse: Colonia artistică de la Baia Mare, Muzeul Secuiesc al Ciucului; Liceul de Artă Baia Mare; Cinzeci de ani de Liceul de Artă Baia Mare, 1958-2008; Tiberiu Alexa, Traian Moldovan, Mihai Muscă, Centrul Artistic Baia-Mare 1896-1996. Inspectoratul pentru Cultură al Județului Maramureș, Muzeul Județean Maramureș, Lumini și culori: Colonia artistică de la Baia Mare, Muzeul Național de Artă al României, 1999)


Diptic Post Istoric: Aniversarea a 120 de ani de artă la Baia Mare

Cercetare, expoziție curatorială de artă și arhivă cu prilejul aniversării a 120 de artă la Baia Mare

Curator: Cosmin Năsui

Parteneri: PostModernism Museum, Muzeul Județean de Artă Baia Mare, Filiala Baia-Mare UAP, Nasui Collection & Gallery

Focus „120 de ani de artă la Baia Mare” cuprinde o panoramă a lucrărilor de artă reprezentative, o linie a timpului marcată cu evenimentele artistice importante și este consistent acompaniat de elemente și obiecte de arhivă: fotografii de epocă, cataloage de expoziiții, obiecte și însemnări care au aparținut artiștilor și organizațiilor lor profesionale.

Panorama acestui compus de cercetări teoretice și istorice, împreună cu proiectul expozițional, oferă o înțelegere recuperatoare, deopotrivă comprehensivă și de ansamblu, atât de necesară, cu prilejul aniversării a 120 de ani de artă la Baia Mare. Componetă artistică, atât cea istorică căt și cea contemporană, este definitorie pentru identitatea culturală a Băii Mari și, într-o înțelegere mai largă, pentru identitatea regională și națională a acestui fenomen artistic european.

Proiectul „120 de ani de artă la Baia Mare” este adresat deopotrivă profesioniștilor și publicului larg. Prezentarea deschisă a proiectului deschide posibilitatea interpretărilor istorice, estetice și stilistice ale unui fenomen artistic devenit identitar cultural. Display-ul expozițional oferă posibilități de înțelegere antropologice dar și sociologice a manifestărilor artistice de tipul colonizărilor și migrației temporare culturale, dar și creearea unor societăți cosmopolite prin mediul cultural și artistic. Componeta etnică a fenomenului artistic băimărean este, încă de la momentul fondator, una foarte diversă și îmbogățește patrimoniul cultural european.

Pentru a prezenta aspectul determinant al diversității expoziția este alcătuită pe asocierea lucrărilor de artă istorice, semnate de Vasile Kazar, Paul Erdos, Friedrich Walter, Vida Gheza și alții, cu cele de artă contemporană precum cele ale lui Mircea Suciu, Bogdan Rața, Zoltan Bela, Laura Ghinea în ansambluri de dipticuri post istorice.

Expoziția este acompaniată de o cercetare de istoria artei a activității artistice a Băii Mari. Aceasta urmărește căteva etape cronologice ale evoluției artistice în contextele sociale și politice ale intervalelor: 1896-1947, 1948-1989, post 1990. Fiecare etapă este marcată de evoluții interne specifice și este jalonată de evenimente, expoziții și nume de artiști care s-au făcut remarcate.

Etapa 1896-1947 conține momentele fondării Școlii de Pictură de la Baia Mare, ca și academie liberă de pictură de plein-air, după modelul celorlalte astfel de academii europene din epocă, momentele de colonizare artistică temporară și apoi permanentă de la Baia Mare. Din această etapă datează primele ateliere de creație și sala destinată special expozițiilor, dar și Societatea Pictorilor Băimăreni – 1911, Societatea Artiștilor Plastici din Baia Mare – 1937. Aici putem aminti câteva nume importante de artiști: Hollosy Simon, Ferenczy Károly, Réti István și Thorma János.

Etapa 1948-1989 conține momentele de transformare ale tipului de învățâmânt artistic, momentele formatoare ale Uniunii Artiștilor Plastici dar și a Liceului de Artă Baia-Mare, înființarea unor noi ateliere și spații de expoziții. Câteva nume de artiști pentru această perioadă sunt: Vida Gheza, Mihai Olos, Alexandru Şainelic, Onisim Colta, Mircea Bochiș.

Etapa post 1990 se remarcă printr-o internaționalizare de o anvergură fără precent a artiștilor născuți sau educați la Baia Mare: Printre aceștia îi amintim pe Adrian Ghenie, Mircea Suciu, Bogdan Rața, Ioan Popdan, Zoltan Bela, Cantemir Hauși, Laura Ghinea, Sebastian Moldovan, Larisa Sitar.

Fenomenul cosmopolit și colonizator al fondării în 1896 a Școlii Libere de Pictură de la Baia-Mare este conturat, în timp, prin reflexul ciclic, de această dată printr-o „colonizare” globală ale reprezentanților ei din perioada post 1990.


Expoziţia face parte din evenimentul No Man’s Land – Zece discursuri din arta contemporană românească

Vernisaj: 30 septembrie, 19:00 – 04:00 (în cadrul #NAG10).
Expoziția este deschisă până pe 30 octombrie.
Locaţie: Rezidența Scena9, str. Ion Luca Caragiale, nr. 32, București
Program de vizitare: 5 – 30 octombrie, de miercuri până vineri, 16:00 – 21:00 / sâmbătă și duminică, 12:00 – 21:00.

No Man’s Land înseamnă un teritoriu neocupat, aflat în dispută între anumite facțiuni care îl lasă în această stare datorită fricii sau incertitudinilor. No Man’s Land definește fâșii de teritoriu situate între regimuri și, implicit, raporturi de putere diferite. În contextul Rezidenței Scena9, acest titlu generic reunește zece expoziții produse cu ocazia extinderii evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor din București în orașele Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Diptic Postistoric Gheza Vida Macheta Monumentului Ostașului Roman Carei 1964 bronz 38×425 cm stanga si Bogdan Rața The Pressure 2015 Fibre river stone 66×42×27 cm

Diptic Postistoric Gheza Vida Macheta Monumentului Ostașului Roman Carei 1964 bronz 38×425 cm stanga si Bogdan Rața The Pressure 2015 Fibre river stone 66×42×27 cm