Marţi, 4 octombrie 2016 ora 18.00, Accademia di România din Roma împreună cu CASCRI “Centro di Assistenza e Servizi dei Cittadini Romeni în Italia – Firenze, organizează la Parohia Greco-Catolică Română Firenze, Via Romana 40, 50125 – Firenze, Toscana, vernisajul expoziției de pictură „PRIMITIVISMUL CONTEMPORAN”, alcătuită din lucrările artistului Gabriel Grama.

Tematic, lucrările se integrează perfect în ideea centrală, cea a primitivismului uman care încă dăinuie  în societăţile occidentale şi nu numai. Omul ca forma centrala de supravieţuitor, cu aceleaşi nevoi şi instincte primare care l-au condus în trecerea lui prin istorie, de la primitivism până în zilele noastre.

Optic, influenţele sunt din arta populară românească, grecească, laica şi bizantină in care culorile sunt aşezate în modul decorativist pe care-l întâlnim în culturile  enumerate mai sus.

Din arta românească în special, jocurile precreştine cu măşti din zona Moldovei, cromatica portului popular românesc sunt pe scurt câteva din elementele pe care le veţi întâlni în pictura lui Gabriel Grama.

Gabriel Grama şi-a început studile în arte plastice la Liceul de Arta Victor Brauner din Piatra Neamţ, clasa de sculptura cu profesorul Silviu Bejan. In anul 2000 a absolvit Universitatea de Arte ”George Enescu”, Iasi şi este licenţiat în sculptură.

Actualmente locuieşte în Atena, unde activează ca artist plastic, pictor, grafician si profesor de educaţie plastica în sistemul de stat elen.

Din 2008, Gabriel Grama este membru în Uniunea artistilor plastici Grecia, cu sediul la Atena, secţia sculptură. Are la activ patru expoziţii personale si numeroase expoziţii de grup în colaborare cu galeria Designer’s Dot Gallery, Primăria Atenei şi a oraşului Theba, Societatea culturală Balkania contemporană şi Ambasada României la Atena.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 4-10 octombrie 2016.

gabriel-grama-primitivismul-contemporan-parohia-greco-catolica-romana-firenze 

Biroul de presă,                                                                                 

Roma, septembrie, 2016                    

Accademia di Romania