În această săptămână se deschide, la celebra Galerie Saatchi din Londra, Târgul internaţional de artă START, la care expun 70 de galerii din întreaga lume. România este reprezentată, cu susţinerea Institutului Cultural Român, de către clujenii Mircea But şi Todor Tamás, reprezentați de Fundaţia Culturală Intact, Galeria Art+Text și Galeria Z Angles.

Aflat la cea de-a 3-a ediţie, Târgul de artă START, derulat între 15 și 18 septembrie, reprezintă una dintre cele mai importante platforme de promovare a noii scene artistice internaţionale în capitala britanică, oferind colecționarilor, curatorilor și iubitorilor de artă şansa de a descoperi unele dintre cele mai promiţătoare talente din generaţia tânără. Organizat de Parallel Contemporary Art în colaborare cu Galeria Saatchi, START încurajează comunicarea între operatori culturali din toată lumea, fiind unul dintre târgurile londoneze care, pe lângă relevanţa globală, a cunoscut o ascensiune rapidă de la o ediţie la alta. Ediţia din 2015 a reunit 38 de galerii din 23 de țări şi peste 10.000 vizitatori.

Născut în 1991, Mircea But a absolvit facultatea și masterul la Universitatea de Artă și Design din Cluj, specialitatea pictură. Ca student, a fost implicat în diferite colaborări naționale și internaționale, fiind și recipient al Bursei Erasmus. Între 2014 și 2015, s-a aflat în rezidență în Spațiul Intact, care funcționează în renumita Fabrică de Pensule din Cluj. Lucrările sale sunt realizate în tehnici variate, într-o abordare experimentală în care procesul contează tot atât de mult ca și rezultatul final.

Todor Tamás, născut în 1989, este licențiat al Universității de Artă și Design din Cluj, specialitatea pictură, unde pregătește în prezent o teză de doctorat. A fost bursier Erasmus, în 2010 și 2012-2013, în Italia și Spania. A avut expoziții personale la Galeria Quadro și Casa Matei din Cluj și a participat la proiecte colective în România, Ungaria și Grecia. Picturile sale, pline de prospețime, se bazează pe o cultură vizuală informată de lumea reală și virtuală și filtrată de tradiție.

mircea-but-todor-tamas

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk