La invitația Reprezentanței Permanente a României pe lângă Consiliul Europei, artistul clujean Gabriel Marian va prezenta la Strasbourg, în luna aprilie 2019, o expoziție cu lucrări recente. Evenimentul face parte din sezonul cultural Franța-România și este organizat cu ocazia sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg, în cadrul președinției României la Consiliul Europei.

Pe durata celor două săptămâni de desfășurare, expoziția va fi prezentată în două spaţii centrale: primăria oraşului Strasbourg (4-11 aprilie) şi sediul Asociaţiei Parlamentare Europene – Villa Schutzenberger (15-18 aprilie), o clădire de patrimoniu în stil Art Nouveau.

Gabriel Marian va prezenta cu acest prilej o selecţie de lucrări care fac parte din proiectul letrist la care a lucrat în ultimii ani. Cu ocazia acestei expoziţii a ales să utilizeze ca material pictural şi conceptual o serie de  texte din literatura română, care, alături de referinţe la istoria artei româneşti constituie punctul de pornire într-o explorare subiectivă a culturii naționale. Reamintim faptul că în ultimii ani, artistul a abordat un stil vizual complex şi multistratificat în care scrisul, literele, caligrafia sunt utilizate în calitate de elemente plastice constitutive ale unor compoziţii ce îmbină citate literare şi vizuale pentru crearea unor imagini la limita dintre figurativ şi abstract.

Artistul este unul din fondatorii Galeriei Nano din cadrul Centrului de Interes, Cluj, iar în perioada 2012-2016 a activat în cadrul Fabricii de Pensule. Actualmente doctorand la Universitatea de Artă şi Design Cluj, sub îndrumarea prof. Ioan Sbârciu, a absolvit în 2011 masterul de pictură al aceleiaşi universităţi.

Un eveniment organizat de Reprezentanța permanentă a României pe lângă Consiliul Europei, împreună cu Primăria orașului Strasbourg și cu Universitatea din Strasbourg – Departamentul de Studii Românești.

Galeria Nano, Centrul de Interes, Cluj