Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Primăriei Municipiului Bucureşti prezintă în perioada 6-26 septembrie expoziția „Arhitectură și regalitate“ la Galeria ICR Viena. Vernisajul expoziției are loc în data de 6 septembrie, de la ora 19.00 şi cuprinde prelegeri susţinute de prof. dr. arh. Augustin Ioan şi prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi susținut un colocviu de către autorii expoziției și va fi prezentat documentarul  „Reședințe ale Regalității Române“ (subiect și scenariu de acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, un proiect al Acron Creative).

Expoziția se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României și este dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Autorii expoziției sunt acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan, prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, concepție grafică – arh. Octavian Carabela, coordonator proiect – Acron Creativ.

Expoziţia „Arhitectură și regalitate“ ilustrează trei teme mari: „Arhitectura regilor şi a reginelor României“, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării, de la Castelele Peleș și Pelișor și Palatele Regale din București, până la proiectele A.L.R Principesa Moștenitoare Margareta și Principelui Radu în Săvârșin și Curtea de Argeș, „Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi“, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România și „Expoziţia expoziţiilor regale“ care ilustrează arhitectura ca o proiecţie în exteriorul monarhiei, către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior, de la Expoziția Generală din 1906, la pavilioanele Regale ale României din anii treizeci (Paris şi New York).

Expoziția „Arhitectură și regalitate“ a fost prezentată pentru prima oară publicului la Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 7-22 mai 2016, cu ocazia Zilei Regalității. În data de 26 mai 2016 a avut loc vernisajul la Ambasada României de la Berlin, iar la Galeria creart din Bucureşti expoziţia a putut fi vizitată în perioada 31 mai – 15 iunie 2016.

Expoziţia „Arhitectură și regalitate“ poate fi vizitată la sediul ICR Viena, în perioada 6-26 septembrie, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.

Expoziţia „Arhitectură și regalitate“ la Galeria ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena
Argentinierstr. 39, 1040
Tel: +431 319 10 81
[email protected] | www.rkiwien.at
www.facebook.com/RKIWien.ICRViena