– 8 octombrie, Colentina, la ceasul de la intrarea în Parcul Plumbuita –
– 9 octombrie, Titan, la intrarea principală de la metrou –

Agora Nomadă este o serie de evenimente care își propun să activeze temporar spații publice din cartierele bucureștene prin evenimente pop-up. Locuitorii din cartiere sunt invitați să participe, de-a lungul zilei, la o serie de activități care aduc în centrul atenției cartierul și modul în care oamenii se pot implica în evoluția sa. Agora este amenajată folosind Pop-up Event Kit, un sistem care permite transformarea rapidă a oricărui spațiu urban în gazda unui eveniment.

Pe 8 și 9 octombrie Agora Nomadă ajunge în Colentina și Titan cu o expoziție despre evoluția cartierului, un atelier de desen pentru copii, o discuție deschisă despre puterea comunității și o proiecție de film despre orașe.

În ambele zile, începând cu ora 12:00, Pop-up Event Kit se deschide pe spațiul public cu expoziția despre povestea fiecărui cartier concepută de studioul de design RIZI.

După ora 16:30, copiii sunt invitați să își deseneze și să coloreze cartierul. De la 17:00, asociația Funky Citizens va deschide discuția cu locuitorii despre cum pot participa activ la deciziile care le influențează mediul de viață, iar arhitecții Alina Rizescu și Mihnea Simiraș vor prezenta exemple de proiecte realizate cu ajutorul comunităților de vecini. 

Serile se vor încheia cu proiecțiile UrbanEye Film Festival care vor începe la ora 19:00. Sâmbată, în Colentina, va fi proiectat documentarul “The Human Scale” (Danemarca, 2013, 86 min) care urmărește cum se dezvoltă orașele lumii, de la New York la Chongqing, și ce loc are omul în această evoluție. Duminica, în Titan, documentarul „After the Factory” (USA, 2012, 45 min) vorbește despre renașterea prin creativitate a două mari orașe industriale ale lumii: Detroit, USA și Lodz, Polonia. 

Evenimentele pop-up sunt un semnal ca spațiul public trebuie să fie pentru oameni, iar viața culturală din cartiere merită mai mult loc de exprimare și mai multă atenție. Agora Nomadă este un imbold dat comunităților din cariere să se deschidă către spațiul public și să se implice în modul în care evoluează zona în care locuiesc.

Pop-up Event Kit este un sistem mobil, modular și flexibil, conceput și produs de RIZI, pentru amenajarea spațiului unui eveniment în locuri neconvenționale. Proiectul funcționează ca resursă pentru operatorii culturali și are ca miză creșterea accesului la cultură în zonele din București unde nu (mai) există spații optime pentru activități de gen sau unde ele nu sunt accesibile pentru toate categoriile sociale. De asemenea, se dorește ridicarea nivelului de conștientizare publică asupra spațiilor cu potențial de a fi utilizate în beneficiul comunității.  

Pagina evenimentului de pe Facebook se găsește aici.

Proiectul a fost finanțat de ARCUB în urma Acceleratorului de Idei – Open Lab, din cadrul strategiei Bucuresti2021.

 agora-nomada_poster-05

///

RIZI este un studio de creație orientat către designul de experiențe în relație cu spațiul fizic și cu cel virtual. Studioul activează în zona comunicării vizuale, a designului, arhitecturii și producției multimedia.

Funky Citizens este o asociație care își propune sa fie locul în care se întâlnesc cetăţenii care vor să ia parte la procesul decizional. Ei dezvoltă proiecte folosind deştept tehnologia (online), research-based avocacy şi educaţie civică.

UrbanEye Film Festival este un eveniment organizat anual, în luna noiembrie, care deschide discuția despre oraș prin film.