Sesiunea de vară a programului Trei Schimburi se întinde pe două zile pline de evenimente de arte vizuale (10-11 iunie) și se extinde până luni, 13 iunie, cu spectacolul Parallel, o ocazie bună de a vedea performance-ul realizat de Sinkó Ferenc și Leta Popescu în Cluj, după nenumărate turnee în țară și străinătate.

Vineri, 10 iunie, începând cu ora 19:00, vă invităm la vernisajele a trei noi expoziții în galeriile Superliquidato, Lateral ArtSpace și Plan B și la întâlnirea cu unii dintre artiștii din Fabrica de Pensule, care își deschid atelierele de lucru pentru întâlnirea cu publicul.

Plan B - M poster 500x700

În Galeria Plan B, expoziția M – curator Diana Marincu, îi are în prim-plan pe artiștii Cristian Rusu și Teodor Graur. Pentru prima dată împreună într-un duo-show, cei doi artiști, provenind din generații și medii de expresie diferite, urmăresc prin limbajul modernismului o reconsiderare a acestui fenomen. Expoziția cuprinde o intervenție in situ pregătită de Cristian Rusu, ca parte a cercetării sale legate de spațiu și arhitectură, iar sculpturile și obiectele lui Teodor Graur, de la „monumentele ecologice”, până la „monumentele funerare” sau cele dedicate ochiului omniprezent – Big Brother Monument, formează „miezul” acestei expuneri inedite. Colaborarea dintre cei doi artiști a avut ca punct de pornire reflecțiile asupra modernismului, ruinei și utopiei unui proiect total, descrise de simbolul grafic al titlului ( M de la modernism, melancolie, monument).

Superliquidato No Actual Continuum in This Referent

Superliquidato deschide expoziția tinerei artiste Andreea Ciobîcă, No Actual Continuum in This Referent. Expoziția face parte dintr-o serie de experimente care vizează modificarea percepției. Cu un focus pe legătura dintre vedere și auz, se caută o destabilizare a normelor de accesare a vizibilului. Artista condiționează elemente de bază ale actului de a vedea si le diluează, generând posibilitatea văzului prin intermediul sunetului. Andreea Ciobîcă (n. 1986) trăiește în Cluj, unde lucrează transdisciplinar în efortul de a analiza dimensiuni specifice ale conștiinței umane. Andreea Ciobîcă lucrează în Fabrica de Pensule.

expozitie-Lateral-ArtSpace---credits-Aurora-Király---Viewfinder-#16_2015_creion-colorat-pe--hârtie-şi-fotografie_29,7x42cm

Lateral ArtSpace găzduiește expoziția de grup Fete cu idei [Băieți și picturi] , cu lucrări ale artistelor Liliana Basarab, Ioana Gheorghiu, Aurora Király, Delia Popa și Raluca Popa. Pornind de la o idee inițială a artistului englez Giles Eldridge și dezvoltată pe parcursul unor discuții cu artista româncă Delia Popa, acest proiect are scopul de a prezenta câteva aspecte vitale ale practicii artei contemporane din scena bucureșteană de azi și de a analiza în ce fel este aceasta diferită de cea din Cluj. Expoziția de la Cluj este prima parte a proiectului și include lucrările a cinci artiste din București, reflectând multiplicitatea abordărilor ce par a fi intrinseci capitalei. Vernisajul include și un performance conceput de Ioana Gheorghiu în care Anda Prunea și Mihai Morar, ambii cu experiență în competiții academice, vor susține o dezbatere pornind de la o moțiune aforistică – începând cu ora 20:00.

Sâmbătă, de la ora 14:00, Federația Fabrica de Pensule inaugurează noul spațiu de proiecte Pilot. Întâlnirea Curatór, curatori își propune să deschidă un dialog despre câteva aspecte încă insuficient discutate despre rolul curatorului astăzi și despre vocea sa pe scena de artă din România. Varietatea propunerilor, primite în urma apelului de proiecte lansat în luna mai, este punctul de plecare al acestei întâlniri, în încercarea de a chestiona rolul discursului curatorial în practica artistică independentă și felul în care un spațiu de artă contemporană poate să imprime direcții curatoriale noi și să susțină practici inovative. Spațiul Pilot găzduiește această primă discuţie cu scopul de a pune bazele identității sale viitoare şi de a se defini ca un loc dedicat dezbaterilor, experimentelor și negocierilor constante.

În continuarea expoziției din spațiul Lateral, va avea loc o masă rotundă sâmbătă, 11 iunie, ora 17:00. Întâlnirea lansează, alături de invitați din mediul artistic, un dialog care testează ipoteza de la care pleacă expoziția: în Cluj există o istorie recentă de pictori predominant de sex masculin, în timp ce în București, o trăsătură distinctivă este formată de o majoritate artistică feminină implicată într-o gamă largă de practici artistice transdisciplinare și fluide.

Între cele două discuții, vă invităm la un brunch relaxat, pe terasa Fabricii de Pensule și la un tur ghidat al Fabricii, trecând prin spațiile de expoziție, dar și prin spațiile comune, sălile de spectacol sau ateliere de artiști.

parallel Ferenc Sinkó , Leta Popescu,

Spectacolul Parallel, semnat Ferenc Sinkó și Leta Popescu, are la bază experiențele protagonistelor Lucia Mărneanu și kata bodoki-halmen. Creat din propunerile celor două artiste și din texte scrise de întreaga echipă, spectacolul provoacă printr-o abordare directă a temelor: corp, identitate sexuală, refulare, acceptare. După numeroase turnee în țară și străinătate, spectacolul Parallel se întoarce la Cluj pentru o nouă reprezentație în cadrul Liniei de producție, luni, 13 iunie, de la ora 20:00, în Sala Studio.

Începând de luni, galeriile pot fi vizitate în tururi ghidate care încep de la etajul I al Fabricii de Pensule. Programul de vizitare este de luni până vineri, între orele 16:00-20:00.

Platforma Trei Schimburi este organizată în cadrul proiectului Hotspot.art – Artă și Cultură Contemporană pentru comunități, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și derulat de Fabrica de Pensule.

Hotspot poster 500x700 Trei schimburi 2

Program:

vineri, 10 iunie 2016
ora 19:00 | vernisaje & ateliere deschise


M – Teodor Graur, Cristian Rusu
Galeria Plan B, parter
10 iunie – 31 iulie

Fete cu idei [Băieţi şi picturi] – Delia Popa, Raluca Popa, Aurora Király, Ioana Gheorghiu, Liliana Basarab
Lateral ArtSpace, etajul întâi
10 – 30 iunie
+
Performance de Ioana Gheorghiu cu Anda Prunea și Mihai Morar, ora 20:00, Lateral ArtSpace

No Actual Continuum in This Referent – Andreea Ciobîcă
Galeria Superliquidato
10 iunie – 16 iulie

sâmbătă, 11 iunie 2016

ora 14:00, discuție:
Curatór, curatori
Pilot, etajul trei

ora 15:30, brunch & tur ghidat

ora 17:00, masă rotundă
Fete cu idei [Băieţi şi picturi]
Bar, etajul întâi

 

luni, 13 iunie 2016

ora 20:00
Parallel, de Sinkó Ferenc și Leta Popescu
Sala Studio, etajul întâi