Ispas Andrei, anul III,  pictură – Pseudos  / Ionel Mihai, master, anul I,  sculptură – Sihla  

Joi, 26 mai 2016 cu începere de la ora 19 este programat în Galeria Casa Matei penultimul vernisaj din cadrul celei de a şasea ediţii a Competiţiei de proiecte expoziţionale individuale “EXPO MARATON 2016”, manifestare finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Astfel, iubitorii de artă sunt invitaţi să vadă şi să voteze proiectele semnate de Ispas Andrei, anul III,  pictură – Pseudos şi Ionel Mihai, master, anul I,  sculptură – Sihla.

Ispas-Andrei

În abordarea proiectului Pseudos, Andrei Ispas a plecat de la ideea de maculare, disimulare, ocultare sau ascundere a ființei. Noțiunea de ascundere are atât conotații negative (mascare, acoperire, învăluire), cât și pozitive (conservare sau ascundere în vederea conservării, încredințare, ocrotire, lăsare în seama cuiva). Adevărul este starea de neascundere. Pornind de la aceste premise Pseudos este un proiect care își propune să transpună în limbaj plastic această modalitate de ascundere / disimulare a ființei umane, care este în același timp fecundă și revelatoare de noi conținuturi.

Mihai-Ionel

La rândul său, Mihai Ionel, propune un proiect – Sihla – care are ca punct de pornire natura prin intermediul unei păduri cu totul aparte – tânără, plină de viață, regenerabilă. Prin proiectul său, tânărul artist a dorit să redea atmosfera de sihlă cu ajutorul unor seturi de coloane construite din ramuri, în diverse tehnici și grupate într-un spațiu închis. Coloanele vii sunt realizate din nuiele de răchită, un arbore plin de viață și nemuritot atâta timp cât are o cantitate mare de apă. Alunul, la rândul său, este rezistent la foc, astfel că a fost supus carbonizării. Prin ardere / carbonizare structura chimică și energetică a materiei a fost reformulată, pentru a reda fragilitatea sihlei care ne înconjoară. În cazul ramurilor de carpen, Mihai Ionel a decis să suprindă aerul, respectiv spațiul dintre elementele vegetale și să-l înlocuiască cu materie minerală, respectiv ghips. Astfel golul s-a solidificat, elementele organice redând nervurile trunchiurilor de copaci

 

Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei organizează în perioada 5 – 31 mai 2016 cea de-a şasea ediţie a proiectului “EXPO MARATON 2016”, proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Competiţia se adresează studenţilor şi masteranzilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi va debuta joi, 5 mai 2016, ora 19.00, în Galeria Casa Matei cu expozițiile semnate de Bogdan Teodora Diana, an III, Pictură – Acesta NU este Pop-Art şi Filimon Alexandra, an III,  Grafică – Sexy Toys.

Celor două expoziţii li se vor adăuga în fiecare zi de marţi şi de joi până în 31 mai 2016, alte 14 expoziţii, după cum urmează: marți, 10 mai 2016 Pandele Radu, master I, Pictură – Urmașii lui Cain / Barna Gabor, master II, Sculptură – Step by Step; joi, 12 mai 2016 Guleș Mihai, master I, Pictură – Torso / Stătică Anca – Emilia, an III, Sculptură – Traces; marți, 17 mai 2016 Chiriță Florentina, master II, Arte textile-design textil – ShRoom / Langa Daria, an I, Grafică – des/prins; joi, 19 mai 2016 Kilyen Eszter, an III, Pictură – Monștri protectori / Roman Andra, master II, Foto-video – World Wide Women; marți, 24 mai 2016 Bălan Vladimir Ionuţ, master I, Pictură –Negru de fum / Cătărău Vasile, master I, Ceramică – Indus în Industrializare; joi 26 mai 2016 Ispas Andrei, an III,  Pictură – Pseudos / Ionel Mihai, master I ,Sculptură – Sihla; marți 31 mai 2016 Dragomir Sabina Elena, master II, Pictură – Intimacy. Beyond Appearance / Dobriban Melinda, master I,  Sculptură – Afrodiziac.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 2 iunie 2016, marele premiu fiind acordat pe baza votului publicului şi constând într-o călătorie de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Liverpool. În cadrul festivităţii de premiere vor mai fi decernate şi Premiul juriului, precum şi premiile AFCN sau cele ale sponsorilor Rembrandt Graphic Centre şi Delissima Pizzeria. Tot atunci vor fi înmânate şi premiile din partea partenerilor Expo Maraton din acest an: Institutul Francez Cluj-Napoca, Institutul Goethe, Institutul Polonez din Bucureşti, Bazis Contemporary Art Studio, Lateral Art Space, Galeria Şoimii Patriei, Galeria Plan B şi Galeria Quadro.

 

Ca o noutate în acest an, „Expo Maraton 2016” va beneficia şi de un eveniment conex realizat în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, şi anume o expoziţie a câştigătorilor marilor premii din ediţiile precedente ale manifestării din anul 2011 până în 2015.

Eveniment inovator atât pentru universitatea noastră, cât şi pentru scena artistică şi publicul larg din Cluj-Napoca, “Expo Maraton” propune si realizează un exerciţiu de vizibilitate pentru tinerii artişti. Scopul principal al manifestărilor artistice inţiate prin intermediul acestei competiţii este de a genera o platformă de lansare pentru tinerii artişti şi de a-i motiva pe aceştia în a crea un dialog cu publicul larg.

Ediţiile anterioare ale evenimentului s-au bucurat de un public numeros şi au fost receptate pozitiv atât de studenţii şi masteranzii UAD, cât şi de publicul larg şi mass-media. Tocmai de aceea, evenimentul se doreşte a fi mediatizat şi în acest an în cadrul UAD, în presa, radioul şi televiziunea locală, dar şi pe reţeaua de socializare Facebook.

Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.