LANSARE CARTE / BOOK LAUNCH
RO_Archive – O arhiva a Romaniei in tranzitie / An Archive of Romania in Times of Transition
Va invitam in data de 6 aprilie ora 18:30 la Librăria Cărturesti Verona (Str. Arthur Verona, Nr. 13-15, Bucuresti) pentru lansarea cartii RO_Archive.
Participa: Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu, Prof. Dr. Iosif Király, Lect. Dr. Raluca Oancea Nestor, Lect. Dr. Bogdan Iancu, designer Radu Manelici.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Editori / Editors: Iosif Király, Raluca Oancea Nestor, Raluca Paraschiv Ionescu
Texte / Texts: Bogdan Iancu, Iosif Király, Cristian Nae, Raluca Oancea Nestor
Fotografii / Photographs: Bogdan Bordeianu, Michele Bressan, Valentin Cernat, Simona Dumitriu, Daniel Gherca, Bogdan Girbovan, Iosif Király, Andrei Mateescu, Vlad Mihăilescu, Cosmin Moldovan, Raluca Paraschiv Ionescu, Larisa Sitar
Traducator / Translations: Alistair Ian Blyth
Design: Radu Manelici
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Ro_Archive este o investigatie in desfasurare asupra recuperarii si valorizarii memoriei recente, demarata in anul 2007 de o echipa de tineri artisti si teoreticieni in cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti la initiativa lui Iosif Király. In perspectiva documentarii vietii contemporane (peisaj urban sau rural, economie, industrie, agricultura, turism, religie, educatie, cultura, loisir, individ ca om al multimilor sau membru al unei microcomunitati), Ro_Archive a presupus o cercetare fotografica de teren, focalizata pe transformarile inerente integrarii europene si pe zone tinta ale tarii.
Ca demers documentar, proiectul a angajat un instrumentar din zona obiectivitatii si a veridicitatii, disociindu-se insa de documentarismul trivial, limitat la categoria de studium, fie acela simplu act de iventariere, mapare sau fabricare de tipologii. Cu toate ca se inscrie in zona unei estetici lucide, discursul Ro_Archive angajeaza si o specie a adevarului interior, subiectiv, interesele si traseele personale ale artistilor potentand privirea detasata. Actul fotografic se plaseaza echidistant intre veridicitatea documentara si subiectivitatea artistica, intre radiografia trecutului si generarea noului, indiferent de tema vizata: urmarirea unor manifestari religioase sau a targurilor din spatiul public, a modului in care migrarea populatiei din zone rurale catre Occident transpare in dinamica arhitecturii locale, observarea fenomenologica a extinderii periferice a oraşelor şi a redefinirii marginilor, transformarile peisajului industrial sau semnificatia complexa a locului si a locuirii.
Pe un al doilea palier, proiectul si-a propus o investigatie critica asupra conceptului de arhiva in era informationala a postproductiei si a modului in care acesta penetreaza campul artei vizuale contemporane. […]. Intr-o epoca a inflatiei informatiei tautologice si a culturii tehnic arhivate, epoca situata inca sub semnul ready-made-ului si, mai nou, sub semnul creatiei prin selectie, Ro_Archive urmareste abordarea arhivei ca masinarie de producere a viitorului, ca posibil criteriu de delimitare a artei de nonarta, dupa modelul lui Groys. Nemaifiind limitata la conditia de recuzita a trecutului, arhiva este libera a participa la cartografierea prezentului si la fabricarea noului.
Raluca Oancea Nestor
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
In paginile publicatiei se regasesc locuri si situatii ale vietii de zi cu zi din Romania începutului de secol XXI. Unele dintre aceste locuri, la doar cativa ani de la realizarea fotografilor, sunt deja de nerecunoscut. Interesul pe care echipa proiectului il are pentru inregistrarea dinamicii schimbarilor care au loc in perioada tranzitiei la nivelul societatii, al peisajului urban si natural a influentat si forma volumului, punctul de plecare fiind chiar caietele si registrele de arhiva. Datorită lui Radu Manelici, designerul cartii, obiectul final combina aspecte retro si avangardiste – in concordanta cu paradigma sociala autohtona. Tipografia Fabrik a fost un partener creativ, astfel ca in final a rezultat o carte frumoasa, serioasa, buna de rasfoit si citit.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Proiect editorial cofinantat de Administratia Fondului Cultural National / Editorial project co funded by the Administration of the National Cultural Fund
Recent Comments