Craiova devine capitală europeană a teatrului de calitate, în perioada 14-23 aprilie 2016, cînd va organiza cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare. Totodată, va găzdui, în perioada 24-27 aprilie 2016, cea de-a XV-a ediție a reputatului Premiu “Europa pentru Teatru”, precum și cea de-a XIII-a ediție a Premiului “Europa Noi Realități Teatrale”.

Festivalul Internațional Shakespeare, ajuns la cea de-a X-a ediție grație eforturilor de continuitate ale domnului Emil Boroghină, aduce în fața publicului doritor de teatru adevărat 46 de evenimente dedicate lumii lui William Shakespeare. La cele două evenimente din acest an, sprijinite financiar de Primăria Craiova, Consiliul Județean Dolj, Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, participă teatre și personalități ale artei teatrale din Japonia, Africa de Sud, India, Portugalia, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoția și SUA.

Yukio_Ninagawa

Yukio_Ninagawa

Ediția din 2016 a Festivalului Internațional Shakespeare debutează pe 14 aprilie 2016, când, pe scena Naționalului craiovean Teatrul Saytama din Tokyo va prezenta “Richard II”, în viziunea legendarului regizor japonez Yukio Ninagawa, spectacol la prezentarea căruia participă aproape 90 de persoane.

În cele 10 zile de festival sunt invitate și alte trupe celebre ale lumii, cu spectacole realizate de regizori de seamă, printre acestea numărându-se Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu spectacolul “Richard III” în regia lui Thomas Ostermeier, Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, cu spectacolul “Hamlet”, în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory Company din Worcester cu spectacolul “Comedia erorilor” în regia lui Ben Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu spectacolul “Hamlet” realizat de Kelly Hunter sau Compania A & M Production din Africa de Sud, cu spectacolul „Hamlet”, realizat de Fred Abrahamse.

La Naționalul craiovean vor performa și actorii de la Baltic House Theatre Festival în piesa “Macbeth”, pusă în scenă de Luk Perceval, care vine cu prima sa producție din Rusia, direct în Bănie.

România va fi prezentă în Festival prin spectacolul „Julius Caesar” de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, în regia lui Peter Schneider; prin spectacolul comunitar „Romeo și Julieta” în regia lui Philip Parr, realizat în coproducție cu două companii de teatru independente – Compania Teatrulescu din Craiova și Compania Parrabbola din Marea Britanie; prin spectacolul „Regele Lear” realizat de Gavril Pinte, pe un scenariu de George Banu, la Teatrul de Stat Oradea; prin „Furtuna”, în regia Alinei Hiristea de la Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu şi “Folia, Shakespeare & Co”, realizat de „Gigi Căciuleanu Dance Company” la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu.

Au fost programate de asemenea, recitaluri shakespeariene ale unor actori din Suedia, Polonia şi India, concerte cu lucrări inspirate din creaţia shakespeariană, realizate de formaţii din Marea Britanie, Portugalia, Belgia şi Statele Unite ale Americii, dar și importante sesiuni dedicate de AICT operei lui Shakespeare, la care vor participa specialiști din Europa și România.

Ediția din acest an a Festivalului se va desfășura atât în săli de spectacole precum cele de la Teatrul Național “Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Casa Studenților, în Sala Aula Buia de la Facultatea de Agronomie, Filarmonica Oltenia, în spații neconvenționale precum foaierul Universității din Craiova, dar și pe străzi sau în Piața Buzești, Piața Mihai Viteazul, Piața William Shakespeare, Portul Cultural Cetate. Unul dintre momentele de neuitat al acestei ediții îl va constitui, fără îndoială, spectacolul prezentat de Mira – Art Acrobatic Dance Theatre din Gdansk (Polonia), o inedită sinteză artistică între dans, teatru și acrobație, ce va avea loc pe acoperișul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova și care a fost conceput special pentru Festivalul Internațional Shakespeare Craiova 2016.

Programul complet al Festivalului, dar și  fotografii sau imagini, alte informații despre trupele invitate pot fi găsite pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro.

Ek Mats