20 de minute de celebritate cu Vlad Alexandrescu, martie 2016

Ascultă mai jos

Vlad AlexandrescuVlad Alexandrescu (n. 1965) este profesor al Universităţii Bucureşti (Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine), doctor în filosofie al École des Hautes Études en Sciences Sociales (1995), Director al Centrului de cercetare “Fundamentele Modernității Europene”.

Între 2006-2011 a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg. În intervalele 1998-2000 şi 2003-2005 a fost preşedinte al Asociaţiei Române a Francofonilor Cercetători în Ştiinţe Umane.

A publicat 4 cărţi personale şi a coordonat 4 volume colective în ariile sale de cercetare şi interes (Pascal, Descartes, Cantemir, Modernitatea timpurie, Pragmatică). Este autor al unui mare număr de articole publicate în reviste ştiinţifice de prestigiu (Oxford Studies in Early Modern Philosophy, Intellectual History Review ş.a.) şi editor sau prefaţator al mai multor volume, publicate în România sau în Europa (R. Descartes, D. Cantemir, Tudor Vianu, J.L. Austin, André Scrima ş.a.).

În 2005 a fost Mellon Fellow al ‘Warburg Institute’, Londra. Din 2012, este director de proiect la Institutul de Studii Avansate Colegiul ‘Noua Europă’.

În 2013 i s-a decernat Premiul Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice, Paris. În 2014 i s-a decernat Premiul “Nicolae Bălcescu” al Academiei Române.

Din 17 noiembrie 2015 ocupă funcția de Ministru al Culturii în cadrul Guvernului Cioloș.

////

„20 de minute de celebritate”, un parteneriat între Radio România Internațional și Modernism.ro, este o emisiune lunară despre românii care au descoperit cum să pună în aplicare ideile lor creative și care acum ne vorbesc despre rezultatele lor.