Resurrected este un proiect artistic care se coagulează în jurul conceptului de renaștere / reconfigurare/ resuscitare / resetare, având ca miză o temă profund ancorată în existența omului contemporan. Potențialul acesteia este ca atât artiștii, cât și receptorii, să o poată apropria și mai apoi interpreta în maniera personală, cu scopul unei experiențe reflexive și totodată confesive. Proiectul se propune ca un punct de pornire în celebrarea existenței și a naturii ei ciclice, o analiză vizuală a ceea ce înseamnă reconfigurarea ca proces, atât din punct de vedere formal cât și ideatic.
Expoziția cuprinde 19 tineri artiști plastici care tratează în diferite medii vizuale: pictură, sculptură, grafică și instalație video tema resurecției: Andreea Anghel, Anca Badea, Gabriel Bica, Adelina Cacio, Cristina Coza-Damian, Oana Damian, Pavel Grosu, Ioana Iacob, Norbert Dako-Graff, Elena Ilash, Tudor Jucan, Florin Marin, Corina Oprea, Daniel Popescu, Axenia Roșca, Ozana Mureșan, Alina Staicu, Herbert Christian Stoeger, Gabriel Stoian. Ansamblul de lucrări va fi însoțit în fundal de BCVSN – Live Analog Extravaganza – un proiect muzical electronic analog în patru părți, compus special de Paul Bucovesan pentru acest eveniment.
Resurrected se conturează ca o propunere de trasare unor noi coordonate unui spațiu care pentru o lungă perioadă de timp a fost scos din folosință (este vorba de fostul Cinema Favorit), cât și un demers artistic de celebrare a existenței într-o perioadă socio-politică delicată, în care în evenimente tragice precum accidentul de la Clubul Colectiv din București se trasează granița fină dintre viață și moarte. Acest eveniment șocant, sfâșietor ca și consecințe, a “resuscitat”, a “renăscut” conștiința națiunii de a ieși în stradă și a determina schimbări politice, cu scopul de a lupta împotriva nedreptății ce a dus la moarte. Această mobilizare națională s-a conturat ca o luptă pentru viață – în esență – pentru dreptul la o existență demnă, luminoasă.
Proiectul expozițional Resurrected are ca intenție esențială resuscitarea conștiinței privitorului, determinându-l să își reconfigureze realitatea cunoscută după noile coordonate vizuale și conceptuale oferite de artiști. Fiecare artist propune într-o viziune proprie o interpretare intimă a conceptului de resurecție, provocând la reflecție și introspecție printr-o abordare directă, organică. Expoziția de la Urania Palace se conturează astfel ca o acțiune artistică și socială de a propune o nouă dinamică unui spațiu clujean cunoscut și de a invita la o experiență profund personală și reflexivă. – Ada Muntean Curator
Recent Comments