Acest text vine să clarifice contextul și sensul schimbărilor care s-au produs recent la Fabrica de Pensule.

CONTEXT

2009

Un grup de organizații culturale și artiști s-au stabilit în clădirea fostei fabrici de pensule din Cluj. Prima sosită, Asociația Sabot, a fost cea care a și contribuit ulterior la fondarea Federației Fabrica de Pensule, compusă inițial din 7 membri (Fundația Altart, Asociația GroundFloor Group, Asociația Artlink, Asociația Arta Capoeira, Asociația Art-Hoc, Asociația Sabot, Asociația Grupa Mică).

2009-2015

Federația Fabrica de Pensule nu a primit noi membri în organizație, deși comunitatea fabricii s-a dezvoltat considerabil în tot acest timp. După plecarea Asociațiilor Art-Hoc și Grupa Mică din fabrică și divizarea Asociației Artlink, la finele lui 2015 Federația mai avea 4 membri, unul dintre ei fiind Sabot. Artiștii din fabrică n-au fost niciodată reprezentați în Federație (care poate cuprinde doar persoane juridice).

FABRICĂ

Spațiile ocupate de instituții și artiști în fabrica de pensule sunt închiriate direct de la proprietarul clădirii (Perom S.A.). Federația Fabrica de Pensule deține, în baza unui contract de închiriere cu Perom, un spațiu de 28 mp în clădirea fabricii care are 4 etaje și 2.500 mp.

Comunitatea: peste 35 de artiști; 9 galerii de artă/ ONG-uri cu scop cultural, 5 operatori culturali/ asociații care promovează artele spectacolului, 2 săli de spectacole, 3 spații de rezidență artistică – toate administrate independent de către fiecare chiriaș în parte.

FEDERAȚIA FABRICA DE PENSULE

Membri: Fundația Altart, Asociația GroundFloor Group, Asociația Arta Capoeira.

Președinte (cu rol de reprezentare a întregii comunități): activistul Istvan Szakáts.

Consiliu Director (un amestec de membri și nemembri în Federație): Rarița Zbranca, Miki Braniște, Diana Marincu, Mihai Pop, Ciprian Mureșan, Adrian Ghenie, Corina Bucea, Istvan Szakats.

Modelul de management al Federației Fabrica de Pensule a fost unul informal, în scopul de a evita birocratizarea: comunitatea fabricii (cei peste 60 de “locatari”) era invitată să participe în procesul decizional, iar Consiliul Director (cu rol executiv, conform statutului) ar fi trebuit să pună în aplicare deciziile acesteia.

Problemele au apărut repede, pentru că regulile nescrise sunt ușor de încălcat. Consiliul Director a decis în repetate rânduri aplicarea la diverse programe de finanțare fără consultarea comunității și fără acordul majorității membrilor ei. Portofoliul, munca independentă și numele unor organizații au fost folosite ca resurse proprii ale Federației în diverse cereri de finanțare și raportări, în vreme ce banii primiți finanțau proiectele altora.

În ianuarie 2016, în Consiliul Director se discuta deja despre reorganizare prin excluderea unor membri, despre împărțirea comunității pe diverse niveluri de membership în care membrii fondatori să dețină puterea decizională, despre scindarea federației în artele spectacolului și arte vizuale, despre “drepturile” de folosire a numelui Fabrica de Pensule – dezbateri îndreptate tocmai împotriva ideii de comunitate pe care această Federație susține că o promovează.

NOI ORGANIZAȚII

După nenumărate încercări eșuate de comunicare cu conducerea Federației, am realizat că singura cale necompromisă de a ne continua activitatea în fabrică e delimitarea noastră de acțiunile unui Consiliu Director care și-a însușit puteri discreționare și s-a substituit vocii comunității.

Drept urmare, la sfârșitul lunii ianuarie 2016 am contribuit la fondarea celor două noi organizații – Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule (AAFP). FGAFP are în componența sa 5 asociații (Fundația Culturală Intact – activă în fabrica de pensule din 2010, Asociația Baril – din 2012, Asociația Bazis – din 2010, Asociația Sabot – din 2009 și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule – din 2016) și două spații de proiecte conduse de artiști (Atelier Irina M – în fabrică din 2009 și Galeria Nano – din 2011), al căror scop comun este o promovare mai bună, dedicată, a programului galeriilor și artiștilor din fabrică și o relaționare instituțională transparentă cu instituțiile din fabrică și din afara ei.

Inițiativa noastră vine ca reacție la o serie de nereguli grave constatate de noi în funcționarea Federației Fabrica de Pensule. Cu toate acestea, intențiile noastre rămân pozitive și sunt motivate de încrederea că putem contribui la schimbarea lucrurilor în bine. Diversitatea ideilor, a valorilor și formelor de expresie nu pot avea decât de câștigat de pe urma existenței mai multor entități sub același acoperiș.

MARCĂ

Florin Ștefan, Daria Dumitrescu și Zsolt Berszán au înregistrat marca “Fabrica de Pensule” la OHIM cu respectarea tuturor rigorilor europene în materie. Odată înregistrată, marca a fost cesionată Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, care deține astăzi toate drepturile de proprietate asupra ei. Dorința FGAFP este ca această marcă să fie folosită în mod responsabil, pentru proiecte comun agreate și după un set de reguli care să ne guverneze pe toţi de acum înainte și care să pună colaborarea, transparența, imparțialitatea, colegialitatea, profesionalismul și respectul reciproc înainte de toate.

PERSPECTIVE

Înființarea unei noi federații și a unei asociații – dedicate reprezentării intereselor artiștilor și galeriilor din fabrică – ajută la definirea mai clară a fiecăruia dintre noi sub umbrela comună “Fabrica de Pensule”. Noile structuri sunt deschise colaborării cu toate organizațiile și artiștii care vor derula proiecte relevante pentru fabrică și se adresează nu numai organizațiilor și artiștilor care dețin spații în clădire, dar și colaboratorilor lor – instituții sau artiști care au contribuit și pot contribui indirect la resuscitarea proiectului comun.

 

Florin Ștefan, președinte FGAFP

Radu Comșa, președinte AAFP

Daria Dumitrescu, Asociația Sabot

Sorin Neamțu, Asociația Baril

Berszán Zsolt, Asociația Bazis

 

www.fabricadepensule.org

 

Cluj-Napoca

9 februarie 2016

 

Fabrica de Pensule

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.