Marți, 1 decembrie 2015, începând cu ora 18:30, are loc inaugurarea Borderline Art Space, un spațiu dedicat artei contemporane, cu sediul pe str. Belvedere nr.18, Iași. Expoziția de deschidere, intitulată „Subtitled”, prezintă publicului lucrări de desen, video și intervenție în spațiu ale artistului Cătălin Rulea, care vor fi expuse în perioada 1 decembrie 2015 – 31 ianuarie 2016. Argumentul expoziției aparține curatorului și criticului de artă Cătălin Gheorghe, iar lucrările de gravură au fost produse cu sprijinul aterierului The Source Workshop.

Borderline Art Space promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și existențiale de graniță și dezvoltă discurs critic legat de problematici și poetici actuale. Borderline Art Space este interesat să expună atât artiști emergenți, cât și artiști cu o practică deja recunoscută și, în timp ce contribuie la dezvoltarea structurii instituționale artistice, își asumă, de asemenea, angajamentul pentru un rol educațional.

[Sub]titrarea poate părea un flash de introspecție venit din dedesubtul trăirilor existențiale în care albul și negrul sunt două capete ale unei perspective asupra problemelor incerte cu care ne confruntăm. Viața cotidiană e văzută ca un amestec de succesiuni repetitive și îndepărtări irecuperabile.

Imaginea statică, subtitrată, aparent extrasă dintr-un film care rulează în negativ într-o sală iluminată, e un fragment de timp decupat dintr-o împăcare cu angoasa și pus în contradicție cu atracția față de melancolia recurentă.

Tratând liminal relația dintre imagine și text, ca două forme de vorbire din tăcere, lucrările lui Cătălin Rulea funcționează doar în relație cu publicul care, paradoxal, resimte intimitatea într-o situație în care ceea ce contează e întâlnirea, ieșirea din experiența solitudinii emoționale.” (extras din argumentul expoziției scris de Cătălin Gheorghe)

„O serie care s­-a născut în contextul PPLUS4, pornind de la o colaborare cu tânăra artistă Irina Munteanu. Câteodată viața are nevoie de traducere, dar nu întotdeauna explicația rezolvă misterul. Dimpotrivă, explicația poate aduce noi sensuri imaginii. Imaginile subtitrate pot spune alte lucruri în lumina textului și textul însuși se transformă prin filtrul imaginii.” (Cătălin Rulea)

Borderline Art Space Catalin Rulea

Print

—————————————

Cătălin Rulea (n. 1979) este artist și muzician, membru fondator al Centrului de Introspecție Vizuală / Asociația PPLUS4 (2008­-2013). Licențiat în grafică la Universitatea Națională de Arte, București (2002), a absolvit un master în cadrul aceleiași universități (2004). Este activ pe scena de muzică alternativă și implicat în proiecte de teatru contemporan.

Cu atelierul în Fabrica de Pensule din Cluj, sub conducerea graficianului şi maestrului tipograf Cristian Opriş, The Source Workshop este primul atelier privat de gravură tradiţională din România. Prin colaborări cu principalele galerii de artă, dorește să deschidă piaţa de artă spre generaţiile mai tinere de colecţionari, precum şi spre toţi oamenii interesați de arta contemporană din România. The Source Workshop oferă iubitorilor de artă din România posibilitatea de a-şi începe propria colecţie de artă, pornind de la originalul în serie: o xilogravură în ediţie limitată, o litografie sau o serigrafie numerotată şi semnată original.

Borderline Art Space
Str. Belvedere nr. 18, Iași 700555
www.borderlinespace.com
www.facebook.com/BorderlineArtSpace