Invitație la vernisajul unei expoziții care dezvăluie secretele gemelor antice

Bijuterii în antichitatea greco-romană, etalate la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Arta gliptică: secretele gemelor antice”, eveniment care va avea loc miercuri, 29 noiembrie 2023, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2).

Noua expoziție este despre strălucirea unei lumi demult apuse, dar ale cărei simboluri le regăsim și în prezent. Pietrele prețioase și semiprețioase incizate, numite și intalii, adesea montate în inele, se numărau printre cele mai populare tipuri de bijuterii în antichitatea greco-romană. Gravura individuală a pietrelor prețioase a sporit potențialul de personalizare a bijuteriilor, ceea ce înseamnă că multe dintre aceste mici podoabe sunt unicat.

„Piesele incluse în expoziție fac parte din colecțiile Muzeului Municipiului București, colecția Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române (CNBAR) și din colecția Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

O parte a pieselor din patrimoniul Muzeului Municipiului București și cele care aparțin Bibliotecii Academiei Române provin din două mari colecții private donate statului român la începutul secolului trecut, colecțiile Maria și dr. George Severeanu și colecția Constantin Orghidan.

Piesele expuse din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României sunt singurele cu context arheologic, descoperite în siturile de la Romula, Micia și Apulum, considerate și centre ale maeștrilor artei gliptice.

Iconografia și rolul gemelor sunt strâns corelate cu materialele din care au fost lucrate, pietrele semiprețioase fiind la rândul lor încărcate de simbolism, motiv pentru care expoziția include și fragmente de pietre în stare naturală și finisate (carneol, jasp, agate, ametist, onix), pentru a oferi o privire de ansamblu asupra întregului proces de transformare a depozitelor naturale în reprezentări artistice.

Varietatea pieselor ilustrează nu doar calitatea artistică a podoabelor, ci și dinamica socială materializată în alegerea temelor iconografice, de la propaganda imperială la marcarea statutului social sau captarea bunăvoinței divine.

Gemele moderne expuse ilustrează revenirea la arta antică, dar și interesul colecționarilor și pasionaților pentru aceste mici și fascinante podoabe”, a declarat dr. Alina-Oana Streinu, curator, șef Birou Istorie Veche și Medievală, Muzeul Municipiului București.

Expoziția „Arta gliptică: secretele gemelor antice” va fi deschisă în perioada 29 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.