9-15 NOIEMBRIE 2015

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a IX-a a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, o gală anuală a filmelor maghiare. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti se va desfăşura şi în acest an la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea este liberă. Filmele sunt subtitrare în limba română sau engleză.

Ediţia a 9-a a Săptămânii Filmului Maghiar va debuta cu pelicula Liza, a rókatündér (Liza, zâna-vulpe), în regia lui Ujj-Mészáros Károly. Pe parcursul anului trecut filmul a fost premiat la mai multe festivaluri internaţionale importante. La deschiderea Săptămânii Filmului Maghiar va fi prezent domnul Íjgyártó István, secretar de stat pe probleme de diplomaţie culturală din cadrul Ministerului Comerțui Exterior şi Afacerilor Externe.

Continuăm tradiţia de a prezenta an de an la Săptămâna Filmului Maghiar din Bucureşti, câte un festival de film din Ungaria. La ediţia actuală invitatul nostru este Festivalul de Film de Animaţie din Kecskemét, ne focusăm aşadar pe animaţia maghiară. În cadrul expoziţiei intitulate Magyar animáció 100 (Animaţia maghiară 100) prezentăm istoria animaţiei maghiare. Saxofonistul TÓTH Viktor va improviza coloana sonoră în stil de jazz pentru cadrele binecunoscutului serial Basme populare maghiare. Catedra de animaţie a Universităţii de Artă Moholy-Nagy din Budapesta îşi prezintă cartea de vizită la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, prin intermediul unui calup de filme realizate de studenţi. CAKÓ Ferenc, renumitul regizor de film de animaţie va acapara atenţia publicului cu o producţie live de animaţie în nisip.

În cadrul ediţiei din acest an a Săptămânii Filmului Maghiar propunem publicului zece filme artistice, dar vom proiecta şi filme documentare şi scurt-metraje, adevărate delicatese pentru iubitorii cinematografiei. Filmele artistice prezentate sunt realizate în principal de tineri regizori. Multe dintre filmele premiate în anii trecuţi la festivaluri internaţionale vor fi proiectate în premieră la Bucureşti, precum Liza, a rókatündér (Liza, zână-vulpe), Útóélet (Suflet rătăcitor), Senki szigete (Insula nimănui), Szabadesés (Cădere liberă), A parkoló (Parcarea) şi Swing, precum şi cele două filme de tineret (Mancs – Lăbuţă şi Tüskevár – Castelul din spini). Vom prezenta însă şi o adevărată bijuterie a cinematografiei maghiare cu un trecut secular: pelicula A tolonc (Escortata) realizată în anul 1914 la Cluj, va fi proiectată pentru prima dată în capitala României.

În secţiunea de filme documentare a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti vom dedica o zi producţiilor transilvănene (Két székely – Doi secui, Kis mértékben gyógyszer – Cu măsură e medicament…) şi vom proiecta şi filmul documentar Parador Húngaro, distins cu Premiul publicului la Cinefest din Miskolc, povestea unui birt din Bogota cu specialităţi maghiare, al cărui proprietar este un maghiar.

Invitaţii Săptămânii Filmului Maghiar vor sta la dispoziţia cinefililor şi publicului, cu ocazia întâlnirilor Q&A anunţate în program. Invitaţii noştri sunt dr. Vass Ágnes, dr. Kollarik Tamás, Iulian Margelatu, Török Ferenc, Bánóczki Tibor, Lukács Csaba, Szabó Károly, Cakó Ferenc, Szimler Bálint, Bán József şi Vida Gábor.

În programul Săptămânii Filmului Maghiar figurează şi o conferinţă pe tema reglementărilor din domeniul mass-mediei, protecţiei copilului şi finanţării producţiilor cinematografice, în cadrul căreia specialişti maghiari şi români vor prezenta comunicări.

Filmele vor fi introduse seară de seară de către profesor universitar Radu IGAZSÁG, critic de film, regizor de filme de animaţie.

Programul detaliat al celei de-a 9-a ediţii a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti poate fi consultat pe pagina de internet www.ccu.ro.

SFM9 Afis WEB