La Accademia di Romania din Roma va avea loc deschiderea expoziţiei PELERINAJ, realizată de Márta Jakobovits. Vernisajul va avea loc vineri 13 noiembrie 2015 începând cu orele 18.00 în Sala de Expoziţii.

 

Prezentare:

Prof. Dr. Mihai Bărbulescu – director, Accademia di Romania din Roma

Daniela Crăsnaru – director de programe culturale, Accademia di Romania din Roma

Dr. Nagy Mihály Zoltán – vicepreședinte, Institutul Cultural Român (București/România)

Márta Jakobovits – artist

Prof.univ.dr. Ileana Pintilie – curator

Conf. Univ. dr. Gabriela Diana Bohnstedt Gavrilaș – asistent curator

Expoziția de ceramică „PELERINAJ” realizată de artista MARTA JAKOBOVITS va prezenta șaptesprezece lucrări, adică șaptesprezece titluri, obiecte unice de ceramică și compoziții-instalații realizate din mai multe obiecte de ceramică, asocieri de obiecte făcute cu obiecte găsite, elemente naturale, plante, pietre, etc. în scopul de a transmite mesajul de pelerinaj, conceput ca proces de creație, ca proces de gândire în material, ca materializarea drumului parcurs în creație și ca sugerarea intuirii drumului care urmează în continuare. Expoziția va cuprinde în total o suta șaptezeci de piese de ceramică, realizate prin diferite tehnici ale ceramicii.

Artista Márta Jakobovits consideră că viața artistului e un pelerinaj, pornind de la începuturi, dialogând pe parcurs cu lucrurile, fenomenele întâlnite în prezent, dar călăuzit și de sentimentul de a fi contemporan cu realizări culturale surprinzătoare de acum cinci mii sau chiar zece mii de ani, în scopul edificării spirituale și de apropiere de Marele Secret al existenței umane.

Pentru artistă este deosebit de semnificativ, că acest pelerinaj, realizat în ceramică și prin ceramică, din care anumite fragmente autonome au fost prezentate deja prin diferite ocazii, în diferite țări: Olanda, Germania, Slovacia, Ungaria, precum și în diferite orașe din țară:  Oradea, Cluj, Timișoara, București, să ajungă prin drumul parcurs în creație, să ajungă la Roma, ținta marilor pelerinaje.

Paralel cu expoziția  artistei Márta Jakobovits, Institutul Cultural Maghiar de la București va organiza expoziția pictorului Miklos Jakobovits, la Istituto Balassi, Accademia d’Ungheria din Roma cu vernisajul în data de 16 noiembrie, orele 19.00.

 

Ambele expoziții vor fi vernisate de Ileana Pintilie, critic de arta, curator independent.

Ileana Pintilie este critic de arta si curator, profesor la Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timișoara, România.

Gabriela-Diana Bohnstedt Gavrilaș: Conf. Prof. dr. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Catedra Arte Vizuale. Director al Departamentului de Arte Vizuale, Facultatea de Arte. Universitatea din Oradea.

Expoziţia va putea fi vizitată zilnic în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania, Viale delle Belle Arti, 110, în perioada 13-23 noiembrie 2015.

Intrarea este liberă.

Márta Jakobovits