Proiectul „ București. Bloc. Cetate.”, propus de Fundația Domeniul Otetelișanu,  este un exemplu de intervenție culturală de conservare a patrimoniului, prin care se valorifică o arhivă importantă pierdută zeci de ani și recuperată întâmplător chiar înainte de distrugere.

Arhiva Horia Maicu, arhitect șef al capitalei (1958-1969), cuprinde imagini de epocă, planurile și schițele originale ale clădirilor iconice ale realismului socialist din București, pe care dorim să le prezentăm publicului în următoarea perioadă.

Demersul acesta tintește să aducă în discuție o perioadă puțin studiată și să documenteze impactul comunismului asupra peisajului urban și transformarea capitalei  într-o „cetate comunistă”, asemănătoare altor zeci de orașe aflate în spațiul de influență sovietic.

“București. Bloc. Cetate” este un proiect care atrage atenția asupra aspectului și transformărilor suferite de capitală în prima parte a regimului comunist , dar care, de asemenea,  investighează istoria profesională a arhitecților: atât cei care au fost persecutați de regim, cât și cei care au lucrat pentru acesta.

Expoziție pe 30 de scări de bloc din București

Activitățile propuse în cadrul proiectului „București. Bloc. Cetate” vor face ca de la mijlocul lunii octombrie 30 de blocuri din capitală să fie transformate în spații expoziționale, unde publicul va avea acces, pentru prima oară, la arhiva de schițe și documente a lui Horia Maicu.

Proiectul include o selecție de imagini nemaivăzute cu noile tipuri de locuințe construite în anii ’50 și ’60, invitând, astfel, la o reflecție privind modul în care acestea au influențat mentalul colectiv până în ziua de azi, dar va propune și o perspectivă proaspată asupra insemnătății unor clădiri emblematice ale perioadei, care poartă semnătură lui Horia Maicu: Sala Palatului, Monumentul Eroilor din Parcul Carol, Teatrul Național și Casa Scânteii, aceasta din urmă fiind inspirată din așa-numiții zgârie-nori ai lui Stalin, construiți la Moscova din ordinul acestuia.

Biblioteca Umană – mărturia arhitecților despre reconstrucția socialistă a Bucureștiului

București. Bloc. Cetate” va reuni mărturiile unor arhitecți – victime și colaboratori ai regimului comunist,  dar și analizele unor istorici tineri asupra contextului istoric, urmând ca interviurile să fie disponibile online, pe www.artoteca.ro  formând, astfel, o bibliotecă umană în format video.

Prin aceste interviuri publicul va putea înțelege presiunile sau privilegiile perioadei Gheorghiu Dej, cum s-a schimbat aspectul Bucureștiului, ce înseamnă arhitectură realist socialistă și stalinistă, și mai ales va avea acces

Detalii se pot găsi www.artoteca.ro

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1031871986864008/

Proiectul “București. Bloc. Cetate” este co-finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

 

Afiș București.Bloc.Cetate