Bienala Internaţională de Ceramică Cluj

8-30 octombrie 2015, Cluj-Napoca.

 

În perioada 8 – 30 octombrie 2015  are loc la Cluj-Napoca a doua ediţie a Bienalei Internaţionale de Ceramică Cluj, o acţiune sinergică a unei serii de evenimente culturale simultane care, pe lângă componenţa artistică, vizează un dialog intercultural precum şi un act de educaţie culturală în domeniul artelor vizuale. Un adevărat festival al artei ceramice, ediţia 2015 cuprinde şase expoziţii de artă ceramică, un târg al meșterilor olari, proiecții de filme documentare despre ceramică, workshop-uri, conferințe, dezbateri publice şi alte evenimente, toate acompaniind evenimentul principal: competiția internaţională pentru care un renumit juriu internaţional va premia cele mai bune lucrări a peste 100 de artişti din 37 de ţări. Expoziția competiției internaționale a Bienalei, ediţia 2015 se va deschide pe data de 9 octombrie ora 18:00 la Muzeul de Artă Cluj, Piaţa Unirii 30
Expoziţiile principale vor fi găzduite in multiple locaţii din Cluj: Muzeul de Artă, Galeria Casa Matei, Galeria IAGA, Galeria Horeb, Galeria Quadro și Galeria Liceului de Artă Romulus Ladea. Sub semnul conceptului de mobilitate culturală, o serie de expoziţii adiacente bienalei vor fi organizate şi dincolo de graniţele Clujului. Sibiul găzduieşte cele mai bune lucrări ale ediţiei precedente (2013). Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea va găzdui expoziţia Institutului  Francez în parteneriat cu UAD Cluj-Napoca şi ENSA Limoges cu o expoziţie de ceramică şi fotografie care celebrează tânăra creaţie în contextul Clujului Capitală Europeană a Tineretului. La Bucureşti, Galeria Galateea va găzdui lucrările premiate ale ediţiei curente a Bienalei.

Bienala Internaţională de Ceramică Cluj este organizată de Fundaţia Ceramart în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj, UAD Cluj, Liceul de Artă Cluj, UAP România, Institutul Cultural Francez, UAP România, Galeria Horeb, Galeria IAGA, Galeria Quadro şi Centrul de Cultură Urbană Cazino.

 

Bienala Internaţională de Ceramica Cluj este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca cât și al Consiliului Județean Cluj.

CICB2015-Poster-Cluj

 

Toamnă clujeană fierbinte, sub zodia incandescentă a artelor ceramicii

 Expoziția Artiști Ceramiști din România – Casa Matei Corvin a UAD din Cluj-Napoca

Așa cum putem constata cu toții în ultimi câțiva ani, Clujul devine tot mai evident unul dintre centrele artelor vizuale nodale din România, propunându-ne întâlniri de cel mai înalt nivel artistic, tehnic și conceptual, cu protagoniști de largă recunoaștere națională și internațională ai artelor în general, dar mai cu seamă ai artelor așa-zis ale focului precum ceramica, sticla și metalul.

Acest lucru are două motivații majore: cea dintâi este aceea că la Cluj există o Universitate de Artă care se apropie de vârsta centenarului și care, pe lângă valoroasa tradiție pedagogică în toate domeniile de instruire are și o școală de ceramică-sticlă-metal care neobosită în efortul de a depăși vârful între școlile românești de nivel universitar. Avem cu fiecare an satisfacția majoră de a întâlni pe simezele cele mai prestigioase din țară și din lume absolvenți valoroși care fac ca bunul renume al școlii clujene să crească cu o constanță ce ne confirmă eforturile.

De-a lungul anilor, dascălii-artiști ce s-au succedat la catedra noastră au amprentat vizibil generațiile de absolvenți ce ne-au continuat apoi învățătura, devenind la rândul lor artiști independenți renumiți și, în multe cazuri și dascăli la fel de pasionați, cunoscuți la nivel primar, gimnazial sau universitar atât în țară cât și în afara ei.

Într-o atmosferă de continuă emulație profesională cu breasla de profil bucureșteană, extrem de consistent reprezentată valoric și numeric și cu participarea colegială de valoare a artiștilor altor filiale importante, inițiativa unor nuclee de artiști pasionați și dedicați profesiei de a de București și Cluj a prins viață în manifestări artistice periodice. Bienale de nivel național și internațional în care expun alături de cele mai prestigioase nume consacrate și studenți meritorii ai universităților românești sau proaspeți absolvenți dedicați, sunt tot mai frecvente. În tandem cu spațiile expoziționale muzeale sau ale universităților de profil și galeriile private din București și Cluj dovedesc un mare interes pentru ceramică-sticlă-metal promovând artiști cu nume cunoscute și tineri aflați la început de drum.

În 8 oct., la Cluj au loc două astfel de evenimente de înalt nivel ce se manifestă sun egida Bienalei Internaționale de Ceramică aflată și ea la a doua ediție: expoziția Artiști Ceramiști din România găzduită de Galeria Casa Matei Corvin și iar la Galeria privată italiană I.A.G.A., o expoziție de fotografie italiană și ceramică românească în care sunt prezenți și artiști străini, având ca temă corpul uman.

Despre expoziția Artiști Ceramiști din România găzduită de Galeria Casa Matei Corvin trebuie să spunem că este una de amplă participare națională situată pe o plajă de vârstă absolut remarcabilă. 40 de artiști români se alătură aici cu 55 de lucrări de un nivel de înaltă clasă, într-o frumoasă, consistentă și extrem de diversă demonstrație valorică atât din perspectivă stilistică, artistică și conceptuală cât și din aceea a inovării și virtuozității tehnice și a manierelor inedite și expresive de exigentă punere în operă a obiectului lor artistic.

Expun în galeria noastră artiști din București, Brașov, Deva, Tg.-Mureș, Baia Mare, Bistrița, Oradea, Cluj și  absolvenți ai școlii noastre din Budapesta.

Bucureștenii Simona Tănăsescu, Daniela Făiniș, Bianca Bioeroiu, Cristina Bolborea, Nicolae Moldovan, Ovidiu Constantin Ionescu, Ilie Rusu, Maria Cioată, Lucian Țăran, Maria Timar, Liana Zvințiu, Adela Bonaț, Vlad Basarab, băimărenii Iudita și Gheorghe Crăciun, Ileana Horoba D., orădenii Marta Jakobovits, Janko-Szep Noemi, Ioan Aron Țăroi din Brașov, Vioara Dinu și Nicolaie S. Dumitras din Bistrița, Grigore Roibu din Deva, Mana Bucur din Tg.-Mureș, Kiss Melinda din Budapesta – Ungaria, expun alături de clujenii Arina Ailincăi, Ileana Crăciun, Mihai Chira, Gavrilă Zmicală, Emilia Chirilă, Iordanka Robert Cioti, Kolozsi S. Gabriela, Palko Ernest, Simina L. Florian, Lucia Lobonț, Oriana Pelladi, Doina Stici, Szőcs E. Andrea Elena Amariei, Cristina Metea, Koncz-Munich Andras, Peter Felix și subsemnatul, Andrei Florian, organizator și curator al acestei secțiuni a Bienalei Clujene.

Materialități, volumetrii și desfășurări spațiale inedite, diversitate de culoare, expresie și stil, concentrate într-o sinteză de cel mai înalt nivel, conturează o imagine globală de rezistență a valorii ceramicii românești contemporane, specie artistică ce confirmă încă odată ruperea definitivă a granițelor între domeniile artelor. Sintagmele ce defineau în artă două categorii distincte, Arte Majore cuprinzând pictura și sculptura și Arte Minore sau decorative cuprinzând și ceramica-sticla-metalul, designul, sunt deja demult perimate și goale de conținut. Din păcate fără știrea lor susținătorii înverșunați și orgolioși ai acestor separări înțepenite și rigide, au  rămas demult fără obiectul disputei.

În concluzie, Vă invităm la Cluj-Napoca la expoziția Artiști Ceramiști din România, deschisă în Galeria Casa Matei Corvin, între 8-30 oct., pentru un contact direct cu ceramica românească artistică actuală, la Muzeul de Artă la expo. Bienala Internațională de Ceramică – Cluj-2015, pentru a constata locul ceramicii românești într-o competiție internațională cu artiști din 37 de țări, în perioada 9-30 octombrie.

Pentru a putea avea o imagine asupra viitorului domeniului, vă stau la dispoziție pentru vizitare, expoziția, studenților absolvenți ai UNArte București și a celor ai UAD-Cluj Tineri artişti, Ceramică-Sticlă la Galeria Horeb (Biserica Sf. Ilie) deschisă între 10 și 28 octombrie și apoi la expoziția studenților în curs și a elevilor merituoși ai Liceului de Artă Romulus Ladea – Cluj, Expo – Student, găzduită de galeria Romulus Ladea, în perioada 10-30 octombrie 2015.

 

                                Andrei Florian, Conf. univ. dr în Arte Vizuale, organizator și curator al expoziției.

DSCN7296

DSCN7323 DSCN7331 DSCN7332 DSCN7333 DSCN7419 DSCN7421 DSCN7422 DSCN7424 DSCN7425

Imaginile corespund exact ordinii de pe lista cu numele artiștilor realizatori.

Adela Bonaț, Koncz-Münich András,  Andrei Florian, Constantin Ovidiu Ionescu,  Cristina Bolborea, Emilia Chirilă, Gheorghe Crăciun, Ileana Danci Horoba,  Ion Aron Țăroi, Janko-Szep Jakab Noemi, Melinda Kiss Melinda, Liana Svinţiu, Lucia Lobonț, Maria Cioată, Marta Jakobovits,  Mihai Chira, Nicolae Moldovan, Oriana Pelladi, Palko Ernest, Peter Felix, Roibu Grigore, Livia Simina Florian, Simona Gabriela Kolozsi, Szőcs Andreea, Vioara Dinu, Vlad Basarab, Ileana Crăciun,   Gavril Zmicală,   Arina Ailincăi, Arina Ailincăi, Lucian Țăranu, Simona Tănăsescu,  Bianca Boieroiu, Daniela Făiniș, Daniela Făiniș,  Ilie Rusu, Marius Silviu Georgescu, Emil Cassian Dumitraș, Ciprian Ariciu.

 

 

1 IMG_6457

2 joc a 3 DSCN7240 4 1060264 (1) 5 IMG_1238 6 poza 7 47x86x40 8 Irreversible1 9 IMG_8927 (1) 10 GERMINATIE I 11 Pace I 12 13 Dealul 1 14 vase stanta 15 lucrari 3 - 001 16 THE POWER OF THE MOMENT -  PUTEREA MOMENTULUI 17 portret de fata 18 . Masculin 19. oriana pelladi-desen 20 ARHAIC 21 IMG_9944 (2) 22 Roibu- insemne CMYK 23 DSCN4376 24 90415_22 25 biomorphic-structure 26 Vioara Dinu-Portal I-29x40x5 cm 27 _Basarab, Vlad_Arheologia Memoriei - Carte

DSCN7297 a 1

DSCN7299 DSCN7310 a DSCN7315 a DSCN7349 DSCN7351 a DSCN7354 a jpg DSCN7377 a DSCN7377 b DSCN7382 a DSCN7395 DSCN7404 DSCN7411a jpg DSCN7417

 

Website:

www.clujceramicsbiennale.com

Facebook:

https://www.facebook.com/ClujCeramicsBiennale sau search: Cluj Ceramics Biennale

 Contact:

Marius Georgescu +40.746.105973

(programul pe paginile următoare)
Programul evenimentelor

Simpozionulul Ceramica între Tradiție și Contemporaneitate

8, 9, 10 octombrie. Deschiderea în 8 octombrie ora 12:00

Muzeul de Artă Cluj, Sala Tonița, Piaţa Unirii 30, Cluj-Napoca

 

Expoziția internațională Figura Umană în Ceramică

8-22 octombrie. Vernisaj pe 8 octombrie ora 17:00

Galeria IAGA, Str. Victor Deleu 1, Cluj-Napoca

Expoziția Ceramişti din România

8-24 octombrie. Vernisaj pe 8 octombrie ora 18:30

Galeria Casa Matei, Str. Matei Corvin 6, Cluj-Napoca

Târgul Olarilor

9 octombrie toată ziua

Piața Unirii, Cluj-Napoca

Expoziția competiției internaționale a Bienalei, ediţia 2015

9 octombrie-3 noiembrie. Vernisaj pe 9 octombrie ora 18:00

Muzeul de Artă Cluj, Piaţa Unirii 30, Cluj-Napoca

Ceramic Process, the Art of Fire. Filme documentare pe tema ceramicii

9 octombrie-3 noiembrie orele 10:00-17:00

Muzeul de Artă Cluj, Piaţa Unirii 30, Cluj-Napoca

14, 21, 28 octombrie orele 16:00-20:00

Centrul de Cultura Urbana Casino din Parcul Central Cluj-Napoca

Expoziția Expo-Student

10-30 octombrie. Vernisaj 10 octombrie ora 17:00

Galeria Romulus Ladea (Liceul de Arta Cluj), Str. Dorobanţilor 56, Cluj-Napoca

Expoziția Tineri Artişti – Ceramică și Sticlă

10-28 octombrie. Vernisaj 10 octombrie ora 19:00

Galeria HOREB, Str. Târnavelor nr.4 (Biserica. Sf. Ilie), Cluj-Napoca

Expoziția Tabu: decor și accesoriu. Rendez-vous la Goga

12-30 octombrie 2015. Vernisaj 12 octombrie ora 18:30

Muzeul memorial Octavian Goga, Ciucea

Masa rotundă ”Ceramica în context contemporan”

14 octombrie ora 18:00

Centrul de Cultura Urbana Casino din Parcul Central Cluj-Napoca

Expoziția Vasile Cătărău “Proiecții imperfecte”

7 octombrie-21 noiembrie. Vernisaj 7 octombrie ora 19:00

Galeria Quadro, Str. Napoca nr.2-4, Etaj 1, Cluj-Napoca

Expoziţia CICB 2013. Lucrări selectate din ediţia 2013 a Bienalei

1 septembrie-12 octombrie

Galeria UAP, Piaţa Mare, Sibiu

Expoziţia CICB 2015. Lucrările premiate ale ediției 2015 a Bienalei

10 noiembrie-12 decembrie

Galeria Galateea, Calea Victoriei 132, Bucureşti

Vizite ghidate si workshop-uri între 9 octombrie-3 noiembrie cu programare  la tel: +40.746.105973 sau email [email protected]