Asociatia Volum Art lanseaza cea de cincea editie a proiectului Spatiu Expandat ce se va desfasura in perioada 1 octombrie – 15 noiembrie 2015 in Bucuresti.

Daca editiile anterioare ale proiectului Spatiu Expandat se concentrau pe competitia de proiecte si pe realizarea si amplasarea in spatiul public bucurestean a propunerilor alese, la aceasta editie, Asociatia Volum Art isi propune sa mearga mai departe.

Astfel, proiectul din 2015 are trei componente care se completeaza una pe cealalta:

  • 4 interventii temporare in spatiul public realizate de artistii Hans van Houwelingen, Hester Oerlemans, Matei Bejenaru, Mihai Balko, in perioada 1 octombrie – 15 noiembrie;
  • expozitia DE LA CONFIRMARE LA CONTESTARE. PRACTICI ARTISTICE IN SPATIUL PUBLIC ce va avea loc la MNAC, la etajul 4, in perioada 15 octombrie – 1 noiembrie; artisti participanti: Mihai Balko, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Candidatul la Presedintie, Iosif Király, Marilena Preda-Sânc, Studio Basar, Vlad Nanca, Vlad Petri & Gabi Basalici.
  •  Atelierul PRACTICI ARTISTICE IN  SPATIUL PUBLIC moderat de Jeroen Boomgaard, Hans van Houwelingen si Tudor Bratu in perioada 19-23 octombrie, tot la MNAC.

Proiectul de anul acesta a urmarit pe de o parte, sa aduca in prim plan o serie de trasaturi si aspecte, unele dintre ele controversate, care marcheaza spatiul public romanesc. Pe de alta parte, proiecte urmareste sa exploreze posibilele directii de dezvoltare ale artei publice in contextul specific al Bucurestiului.

Spatiu expandat este un program de arta publica ce isi propune activarea spatiului public prin interventii temporare ce variaza de la sculptura sau instalatie la performance. Pornind de la convingerea ca arta nu devine publica doar datorita amplasamentului, dimensiunea publica având conotatii sociale si politice si fiind data de alegerea problematicii pe care o investigheaza sau o pune in discutie, programul urmareste sa incurajeze dezvoltarea atat  a unei noi viziuni asupra artei publice romanesti, in acord cu dinamica societatii contemporane, cat si a unei platforme critice si de dialog.

Editia a V-a a proiectului Spatiu expandat este finantata de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti – ARCUB, prin programul “Esti Bucuresti”,Administratia Fondului Cultural National si Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania.
Parteneri: MNAC, Bucharest AiR.
Parteneri media: Revista Zeppelin, Radio GoldFM, WebCultura, VeiozaArte,ArtClue, Modernism, Vernisaje.

Echipa : Judit Balko, manager de proiect, Aurora Király si Mihai Balko , coordonatori.

Infiintata in 2010, in Bucuresti, Asociatia Culturala Volum Art isi propune sa promoveze arta contemporana si sa ofere o platforma de exprimare atat la nivel local cat si international.
Un punct de interes pentru asociatie il reprezinta investigarea relatiei arta-spatiu/spatiu public. Asociatia urmareste sa dezvolte mai multe proiecte de arta contemporana care pun in discutie si problematizeaza ideea de arta in spatiul public. Proiectele pe care asociatia doreste sa le dezvolte urmaresc sa ofere o alternativa la arta de for public existent in Romania, sa sustina o exprimare plastica actuala si in acord cu dinamica lumii contemporane.

Spaţiu Expandat Ediția a V-a, 2015