Secretarul de stat Radu Podgorean a participat marti, 14 iulie 2015, la deschiderea Institutului Cultural Roman de la Beijing. Noul institut cultural romanesc in strainatate, cel de-al 18-lea, reprezinta prima prezenta culturala institutionala a Romaniei nu numai in China, ci si pe continentul asiatic.

La eveniment au participat reprezentanti ai Ministerului Culturii si Ministerului Afacerilor Externe din R. P. Chineza, ai autoritatilor locale si ai mediului academic, inclusiv experti chinezi in limba si literatura romana, ziaristi. Programul manifestarii a inclus alocutiuni sustinute de oficialii roman si chinez, mesajul presedintelui ICR, vernisajul expozitiei de grafica si tapiserie Traditie si Modernitate semnata de Mircia Dumitrescu si Anna Maria Orban.

In discursul sau, secretarul de stat Radu Podgorean a subliniat ca deschiderea Institutului Cultural Roman de la Beijing este un moment cu o semnificatie remarcabila in ansamblul relatiilor romano-chineze si, in acelasi timp, un deschizator de drum pentru diversificarea si consolidarea acestor legaturi, prin promovarea diplomatiei culturale, componenta esentiala a diplomatiei moderne.

Mesajul transmis de presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, cu aceasta ocazie a evidentiat ca Institutul Cultural Roman de la Beijing va continua o valoroasa traditie, va face cunoscuta excelenta romaneasca in noile domenii ale culturii in sens larg si va avea, astfel, un rol strategic in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate.

Informatii suplimentare

Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Chineze cu privire la infiintarea reciproca a Institutului/Centrului Cultural, semnat la 25 noiembrie 2013, asigura temeiul legal pentru includerea ICR Beijing in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate.

Coordonatele Institutului Cultural Roman de la Beijing :

–        Galaxy SOHO, Corp B, 10125-27, str.Xiao Paifang, nr.7A, Chaoyangmen, districtul Dongcheng

–        Telefon/fax: 0086.10.65323442

–         E-mail: [email protected]  

ICR Beijing