Expoziția de fotografie documentară „Asta e viața – Mediul urban şi rural românesc în Europa de azi“ Jonas Mercier şi Lucian Muntean , Galeria La fabrique de l’image, Meysse, Franța. Curator Tistan Zilberman.
Proiect susținut de Institutul Cultural Român din Paris și Asociația M 2 O Meysse – Oncești – Onești
Text de Jonas Mercier
“Asta e viața
Meysse este un sat tipic din sud-est-ul Franței. Aflat la poalele muntelui, are în fața lui marele fluviu Rhône și după el, regiunea la Provence. Aici, zidurile caselor au o culoare neagră, datorita pietrelor bazaltice de origine vulcanică, care se găsesc în această zonă. Nu este o regiune turistică și viața țărănească și-a păstrat aici aspectul ancestral, lucru rar în Franța. La parterul unei foste fabrici de mătase, se găsește atelierul de fotografii La Fabrique de l’image. Proprietarul, Tristan Zilberman, își pune spațiul la dispoziție pentru a expune diferite tipuri de lucrări. Pentru această vară, a ales să prezinte fotografii din România. „Asta e viața”, este numele expoziției a doi fotografi, Lucian Muntean și Jonas Mercier. Pozele lor vorbesc despre țăranii și muncitorii din România. Primul a petrecut mult timp lângă oamenii care mai muncesc pământul cum o făceau părinții și bunicii lor. Al doilea s-a dus într-un depou feroviar de lângă București pentru a-i fotografia pe muncitorii care mai lucrează în condițiile anilor celei mai grele perioade a regimului comunist.
Alegerea fotografiilor a fost un proces lung și minuțios. Cum să-i interesezi pe locuitorii satului cu fotografii care descriu viața unor oameni care trăiesc la peste 2000 de kilometri distanță? România nu are o imagine tocmai bună în Franța. La Meysse, este pur și simplu ignorată. Ideea a fost să redăm ambianța acestor locuri țărănești și industriale din România și să le expunem în tot satul. Am vrut să arătăm că tradițiile sau condițiile de muncă dintr-o țară care pare așa de îndepărtată au multe puncte comune cu ceea ce se făcea sau se mai face la ei. Fotografii de dimensiuni mari au fost expuse în spații comerciale din sat: la magazin de fructe și legume, la băcănie și la cârciumă. Acestea reprezintă situații obișnuite, cum ar fi aratul pământului cu plugul tras de cal, cositul fânului sau o zi de bâlci. Obiectivul a fost să redăm ambianța României acestor oameni simpli, fie ei țărani sau muncitori.
Vernisajul a fost organizat în același spirit. A început la ora 11 și s-a derulat pe întreaga zi. Dimineața, am vizitat locurile de expoziție din sat și la prânz, s-a organizat un grătar în curtea atelierului. Vizitatorilor le-a plăcut conceptul, fiind în total peste 70. Au fost prezenți d-l. Eric Cuer, Primarul localității Meysse, responsabilii centrului de artă contemporană și chiar directorul festivalului de fotografie din orașul vecin, Montélimar. Dar mai ales mulți săteni, care au regăsit în aceste poze ceva cunoscut.”
Stabilit în România din 2006, Jonas Mercier este jurnalist corespondent pentru mai multe instituții media francofone. El colaborează între altele cu La Croix (Franța), Le Soir (Belgia) sau Agenția France Presse. Se ocupă și de proiecte artistice în timpul lui liber. A publicat un fotoreportaj despre muncitorii de la depoul CFR Marfă din București, în 2012 în revista franceză Compétence photo și a co-realizat două documentare și mai multe scurt-metraje.
Lucian Muntean este artist vizual, fotojurnalist, stabilit la Bucureşti din 2006. A studiat Facultatea de Geologie, Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca 2001. Din 1997 este fotoreporter la publicații precum ZIUA, AGERPRES, MEDIAFAX, ADEVĂRUL, Dilema veche, iar în prezent este fotoreporter, membru fondator al revistei de artă contemporană MODERNISM.ro.
Expoziția va fi deschisă în perioada 28 iunie – 30 septembrie 2015, adresa 2, rue de l’Oratoire, 07400 Meysse, Franța.
Partener media: Modernism.ro
Vă prezentăm întreaga poveste a expoziției, cu pregătirea și vernisajul de la Meysse.
Credit fotografii: Eric Godin, Lucian Muntean

Formidabila experienta. Felicitari din toata inima.