DI CARTA / PAPERMADE.
5Th edition, International Biennial Papermade Art Work Exhibition,
Palazzo Fogazzaro, Schio (Italy) 2021
Curator: Valeria Bertesina
Expoziția artiștilor români: Ioan Burlacu, Răzvan Dragoș, Suzana Fântânariu, Dorel Găină, Ana Golici, Raluca Iancu, Gyöngyi Károly-Zöld, Adrian Lis, Cristian Opriș, Christian Paraschiv, Ovidiu Petca, Adrian Sandu, Atena-Elena Simionescu, Adrian Timar.
Curator: Ovidiu Petca
Suzana Fântânariu – Medalia de aur a bienalei Schio
Vernisaj 23 octombrie 2021
Paper sky
Ovidiu Petca
Mă bucur că mi s-a oferit ocazia să prezint grafică din România la această prestigioasă bienală. Selecția a fost una riguroasă, încercând să aleg și să propun artiști din toate categoriile de vârstă, din toate zonele țării, practicând diverse tehnici, unii activând și în domeniul multidisciplinar.
Majoritatea artiștilor selectați activează în România, dar sunt printre ei și reprezentanți de seamă ai diasporei artistice românești.
Pictorul și artistul multi-media Christian Paraschiv a debutat și s-a remarcat în capitala României ca opozant al regimului comunist-ceaușist, obligat apoi să emigreze în Franța, unde a făcut o carieră strălucită. După 1990 participă activ, ca artist invitat, și la expoziții din România. Din această categorie face parte și Ana Golici, care trăiește la New York și este implicată în numeroase proiecte artistice în Statele Unite. Este o artistă conceptualistă, cu o deschidere spre cercetare, în special a transpunerii unor imagini microscopice din lumea vegetală, sau microorganisme în opere supradimensionate.
Raluca Iancu și-a început cariera în Canada și Statele Unite, unde a studiat, devenind apoi cadru universitar. Sunt celebre colajele, obiectele și în special litografiile sale cu subiecte șocante, cum ar fi catastrofele aeriene, maritime sau rutiere. Performanțele și expozitiile sale care reconstruiesc aceste evenimente tragice sunt memorabile.
Suzana Fântânariu, de la Universitatea de Vest din Timișoara, este originară din zona Moldovei, fiind o artistă complexă, cu o activitate bogată în domeniul xilogravurii, realizând numeroase expoziții în țară și peste hotare, îmbinând gravura tradițională cu realizarea unor obiecte surprinzătoare, de mari dimensiuni, manufacturi dadaiste, cărți-obiect, colaje sau desene spontane, în special autoportrete expresive. Sunt celebre expozițiile sale cu mumii. Una din expozițiile sale de răsunet a fost expoziția de uși pictate pentru care Asociația „Memorialul Revoluției” din Timișoara a creat un spațiu expozițional special.
La această expoziție participă încă doi artiști din zona Moldovei. Atena-Elena Simionescu este o creatoare specială de imagini sintetice, o arhivă de semne și semnificații, conotații literare. Ea imbină cu măiestrie gravura, colajul, textura și structura hârtiei realizând cărți de artist de un rafinament special. A fost rectorul Academiei de Artă din Iași modelând multe destine artistice.
Ioan Burlacu reprezintă o altă zonă a Moldovei, Bacăul. Este pictor, colorist înnăscut, înrădacinat în tradiția „școlii de la Tescani”, dar și realizatorul multor obicte de factură dadaistă, ca un omagiu adus lui Tristan Tzara, care s-a născut în zona în care activează artistul. A inventat tehnica „decolaj”. Una din aceste lucrări poate fi văzută în expoziția de la Schio.
Adrian Timar, originar din Deva, stabilit la Brașov, reprezintă Transilvania. Opera sa sintetică este de ani de zile influențată de Delta Dunării, unde își petrece majoritatea timpului liber. Este un artist lirico-abstract cu evidente accente minimaliste. Se inspiră din concret, o realitate suspendată în opera finită, realizată cu mijloace puține.
Dorel Găină reprezintă Clujul, inima Transilvaniei, fiind unul din creatorii catedrei de fotografie a Academiei de Artă și Design. Multe generații s-au format, s-au grupat în jurul lui, fiind un creator de școală și un artist de mare profunzime. La el tehnica fotografică se îmbină cu o viziune personală, specială. Temele clasice primesc în mod surprinzător valențe moderne. Este un artist inovator și vizionar.
Reprezentant de seamă al Academiei Clujene este și Cristian Opriș, care prin litografiile sale pune în evidență desenul minuțios și exact cu care ne-a obișnuit încă la începutul carierei prin intermediul micilor sale gravuri în cupru. Portretele sale expresive reprezintă, asemenea hârtiei șifonate, mototolite, textura pielii și urmele vremii pe fața umană.
Gyöngyi Károly-Zöld este reprezentanta artiștilor maghiari din Transilvania. Sunt impresionante lucrările sale digitale. Folosește putine mijloace compoziționale. Sunt mai comode pentru ea suprafețele mari care încorporează, îneacă, sufocă detaliile. Totul este concentrat, purificat, esențializat.
Adrian Sandu este din Arad, partea de Vest a României. Are o structură expresionistă. Explorează zone incomode ale existenței umane, de multe ori lăsând loc unor accente violente. În operele sale predomină desenul de factură originară, primară. Exploatează cu multă dibăcie șocul vizual.
Adrian Lis din Ploiești practică arta digitală. Este un artist prolific. Îi place să surprindă, să subjuge atenția privitorului prin imagini surpriză. Lucrările sale, care sunt mereu șocante, reprezintă cheia succesului, fiind apreciat în lumea întreagă.
Răzvan Dragoș-Petrișor din București reprezintă tânăra generație în plină ascensiune. Cadru didactic la Academia de Artă din București, acest artist multilateral este un reprezentant valoros, o speranță a graficii românești.
În această expoziție am inclus lucrarea mea: „Fantasy Island with Paper Sky III”, o încercare de a pune în evidență prin mijloace virtuale tema propusă de organizatorii bienalei DI CARTA / PAPERMADE 5. O insulă a fanteziei sub cerul fragil ca de hârtie.
Primaria Schio, ceremonia de deschidere și medalia de aur primită de Suzana Fantanariu.
Galerie foto cu expoziția artiștilor români
Catalog pagini scanate
Recent Comments