Retrospectiva Pelicam 2015 la București începe marți, 7 iulie

 

București, 2 iulie 2015 – Filmul câștigător al marelui premiu Pelicam 2015, “Good Things Await”/”Lucrurile bune se lasă așteptate” (Danemarca, 2014) va fi proiectat la Cinema Elvira Popescu marți, 7 iulie, în cadrul Retrospectivei Pelicam la București, care are loc între 7 și 9 iulie.

 

Good Things Await”/”Lucrurile bune se lasă așteptate” (Danemarca, 2014) a fost desemnat cel mai bun film din competiția de lung metraje de către juriul format din Dacian Cioloș, fost Comisar European pentru Agricultură, regizoarea Farida Pacha și André Abreu de Almeida, din partea organizației internaționale Tara Oceans. Povestea lui Niels Stokholm, fermierul de 84 de ani care are singura fermă biodinamică din Danemarca, a impresionat publicul și juriul. Niels a participat la festival și a povestit cum au rezistat practicile sale agricole în completă armonie cu natura de-a lungul anilor și în ciuda obstacolelor din partea autorităților.

 

Retrospectiva Pelicam 2015 are loc între 7 și 9 iulie la Cinema Elvira Popescu din București și cuprinde toate filmele premiate în cadrul ediției a patra a Festivalului Internațional despre Mediu și Oameni de la Tulcea. Prima proiecție din program cuprinde cele două filme premiate la categoria scurt metraje. “Wild Boar”/”Mistrețul sălbatic” (Olanda, 2013), regizat de Willem Baptist, vorbește despre relația ambivalentă dintre oameni și mistreți săbatici. Documentarul a primit un premiu special din partea juriului format din alpinistul Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson. Cel de-al doilea film, “Silent River”/”Râul tăcut” (Mexic, 20114), povestea unei tinere care se luptă pentru salvarea râului care traversează orașul natal poluat de companiile din zona industrială, este câștigătorul secțiunii.

 

Ziua de miercuri aduce filmele premiate la categoriile Fresh Perspectives și Black Sea Docs. “Seeds of Time”/”Semințele vremii” (SUA, 2014) a fost desemnat cel mai bun film din categoria Fresh Pespectives de către juriul format din șase adolescenți din Tulcea coordonați de activistul de la Roșia Montană Tică Darie. A doua proiecție a serii este “Hey Neighbour!”/”Hei, vecine!” (Turcia, 2014), film care a primit un premiu special din partea juriului categoriei Black Sea Docs format din Peter O’Brien, din partea Festivalului Internațional de Film de Mediu de la Washington DC, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean.

 

 

Ultima zi a Retrospectivei începe cu un film surpriză pe tema Deltei Dunării, o producție Pelicam & Rewilding Europe. Documentarul este urmat de reportajul radio “Delta Dunării Soundtrack”, realizat de participanții la workshop-ul de jurnalism radio care a avut loc în cadrul Pelicam 2015, organizat de Pelicam în colaborare cu Organizația Internațională a Francofoniei. Programul se încheie cu “Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014), filmul câștigător al secțiunii Black Sea Docs. Regizorul Stanislaw Mucha ne poartă într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări din jurul Mării Negre.

 

Programul complet al Retrospectivei Pelicam 2015 este disponibil aici.

 

Provocarea principală a acestui festival nu este doar de a umple un gol cultural și cinematografic într-un ținut mai retras din România, ci și de a crea un spațiu de dialog unde se discută  conviețuirea dintre modernitate și tradiții. Pe ideea asta continuăm, de asemenea, explorarea și documentarea Deltei Dunării în cadrul workshop-urilor Pelicam care, în 2015, au fost trei la număr. Marea noutate: anul acesta am organizat împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei un workshop internațional de reportaj radio despre mediu moderat de jurnalistul Julien Trambouze de la Radio France, având participanți din România, Ungaria, Moldova, Macedonia și Albania. Rezultatul numit ‘Delta Dunării Soundtrack’ este unul foarte original, o creație Pelicam inedită care va călători mai departe și va reprezenta festivalul prin lume. Prima oprire este chiar Institutul Francez, unde materialul poate fi ascultat în cadrul Retrospectivei Pelicam la București”, a declarat Benjamin Ribout, directorul festivalului Pelicam.

 

Peste 5.500 de spectatori au participat la proiecții de filme, dezbateri, expoziție foto, ateliere, concert și petreceri din cadrul Pelicam 2015. Festivalul s-a desfășurat și în 2015 în patru spații din Tulcea: Centrul

 

 

Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piața Civică și Casa Avramide. Ediția a patra a festivalului s-a desfășurat pe parcursul a patru zilei, ziua suplimentară de joi fiind dedicată copiilor și adolescenților din Tulcea care au ocazia unică de a urmări documentare de mediu în orașul lor natal care nu are un cinematograf de artă.

 

Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles și are loc datorită sponsorilor BRD, VIASAT, NEXTGEN, UP Romania, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea, Institutul Cultural Român, cu ajutorul partenerilor instituționali Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Francez, Ambasada Elveției, Ambasada Olandei, Institutului francofoniei pentru dezvoltare durabilă, Institutului Goethe și Delegației Valonia-Bruxelles, cu ajutorul partenerilor Brodrene Dahl, Pitech Plus, Cinelabs România, Centrul Cultural Jean Bart, Pink Stripe, cu ajutorul partenerilor media TVR, RFI, Decât o Revistă, Think Outside the Box, Șapte Seri, Green Report, Vice, Sub25, Getica OOH, Observatorul Cultural, Cinemagia, Cinema RX , Ziarul Metropolis, Ziare.com, Studenție, Cărturești, Cinefan, Accent Tv, Ziarul Delta, OrașulTulcea.ro.

 

Pentru informații suplimentare contactați:

Roxana Bucată, PR manager
0728 132 974 / [email protected] / pelicam.ro

afis_Retrospectiva_Pelicam2015