CRYPTO – Liviu Bulea
Curator: Cătălin Vălean
Make a Point
Şoseaua Morarilor 1, sector 4, Bucureşti (în incinta Postăvăriei Române)
Organizare expoziţie: Alma Cazacu, Valentina Iancu
Parteneri: Asociaţia Accept
Evenimentul face parte din festivalul Bucharest Pride#10
Vernisaj – 21 mai, ora 18
Make a Point şi Asociaţia Accept vă invită joi, 21 mai 2015, începând cu ora 18 la vernisajul expoziţiei Crypto semnată Liviu Bulea, curator Cătălin Vălean. Expoziţia cuprinde alături de lucrările expuse anul trecut la Cluj o serie de piese noi, gândite pentru spaţiul Make a Point. Un traseu autoreferenţial despre sexualitate, ce impune chestionarea barierelor impuse de o societate retrogradă.
“De-a lungul timpului s-a format un mecanism prin care societatea stimulează o sexualitate derivată din propriile inhibiţii şi nemulţumiri, iar rezultatul ia forma contrafăcută şi încadrată într-un barem de principii de nuanţă heteronormativă, impuse de un sistem unde erotismul este prezentat în nuanţe de alb şi negru. Manipularea ideologică a consumatorului de sex, sub orice formă ar apărea el, devine cea mai bună unealtă de stabilire a graniţei dintre sacru si profan, iar individul devine astfel educat din punct de vedere moral încă de la o vârstă fragedă. Odată prezentat un exemplu, se impune în mod automat imitarea gusturilor şi preferinţelor ce ţin de acesta pentru a menţine un status-quo cursiv. Neacceptarea constrângerilor de mediu transformă sexul într-un instrument de dominare, în care majoritatea judecă şi condamnă pe cei care îl iau drept instrument de plăcere.
Departe de traseul unei minorităţi care se confruntă cu intoleranţa, “Crypto” atinge note intime şi prezintă noţiunea de sexualitate dintr-o perspectivă personală concepută să fie analizată panoramic, fără să impună vreun ataşament de ordin emoţional din partea privitorului. Acesta este supus unui exerciţiu de imaginaţie, oferindu-i indici referitori la demersul personal al autorului, prezentându-i în paralel o latură cu care nu este familiarizat. Fundaţia este construită pe baza experienţelor de ordin personal şi prezintă evoluţia sexualităţii unui individ de la naştere până în prezent, evoluţie ce are loc într-o societate a tranziţiei şi a modificărilor, în care informaţia este limitată şi democratizarea la nivel de principii, fabricată.
Neidentificarea cu alte grupuri, sentimentul de excludere şi prezervarea individualităţii în aceste conditii ajung în stadiul de subtilitate, iar discrepanţele care denotă decăderea morală şi etică sunt inobservabile. Libertatea cu toate ramificaţiile ei nu este recogniscibilă decât pentru ochiul antrenat, iar fetişismul şi spectacularizarea a ceva atât de natural precum sexualitatea nu sunt necesare”. (Cătălin Vălean)
Recent Comments