Alessandro GALANTUCCIBÁZIS contemporary art space, Cluj-Napoca

Alessandro GALANTUCCI

 

Detalii eveniment:

Vernisaj: 5 Martie 2015, 19.00

Adresa: Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61, etaj 1, Cluj-Napoca

PLIMBARE ÎN NOAPTE

Vorbesc despre oraș și despre viața sa nocturnă.  Pe parcursul acestui interval de timp, imaginea compactă colectivă se dispersează, cortina se așează peste scena de asfalt pentru a lăsa spațiu culiselor în care ne schimbăm, în care fluxurile ritmate ale traficului frânează încet împreună cu semafoarele, cu semnele de circulație, cu serviciile, închizând afară sufletele șterse fără mască, devotate păcii regăsite departe de reflectoarele show-ului metropolitan.

Înainte ca totul să se stingă, mă trezesc plimbându-mă pe un tărâm de mijloc, în cumpăna dintre două lumi, fotografiind de deasupra fii lui. Sunt la limită, precum la limită se regăsește aparatura și improvizația. Urmăresc luna limpede și felinarele cele mai intense, tramvaiele strălucitoare și vehiculele intermitente. Aparatul meu se hrănește cu lumina suficientă cât să-mi satisfacă ideile, idei neconturate, gânduri intangibile, așa cum ni se prezintă realitatea. Astfel, lucrând în condiții cu lumina limitată, imaginile reproduse pot să pară imperfecte, neclare sau mișcate, nefocusate sau construite în mod straniu, însă, cu toate acestea, par să răsune la unison cu coardele definite ale spiritului nostru.

Întotdeauna pare dificil să extragi ceva sau pe cineva dintr-o categorie, mai ales în teritoriile așa-zise occidentale. Într-un fel Cluj-Napoca m-a capturat, mă îndeamnă la acțiune, îmi dăruiește ceva când pare că vrea să fie abandonat, și chipurile sale, viața sa, zilele și nopțile sale mă cheamă într-un vis ciudat care merită să fie povestit, un vis încă îndepărtat de convenții, de stereotipuri globale, unde mici și variate personalități sunt încă libere să-și reinventeze propriul viitor.

Evenimentul face parte din proiectul Hotspot.art – Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și derulat de Fabrica de Pensule.

www.bazis.ro