Eftimie Modalca (1)

Pentru prima dată, marele public are acces la grafica inedită a cunoscutului pictor Eftimie Modâlcă (1936-1991). Lucrările, aparţinând Colecţiei Radivon, vor fi expuse în Braşov, timp de o lună, începând cu 3 februarie.

Marţi, 3 februarie 2015, orele 17.00, va fi vernisată, la iniţiativa doamnei Veronica Bodea Tatulea, cunoscut grafician şi critic de artă, expoziţia „Desenele pictorului Eftimie Modâlcă”, în cadrul Librăriei Okian din Braşov (Strada Mureşenilor, nr. 1).

Eftimie Modalca (1) Eftimie Modalca (2) Eftimie Modalca (3) Eftimie Modalca (4) Eftimie Modalca (5)Lucrările din Colecţia Radivon, necunoscute publicului larg, călăuzesc privitorul spre esenţă. Perspectiva simplităţii, surprinsă de artist cu un ascuţit şi rafinat simţ al observaţiei, este susţinută şi de schiţele, desenele şi crochiurile reprezentative pentru talentul de mare desenator al artistului, deşi acesta este cunoscut mai ales ca pictor, făcând parte din elita relevantă pentru arta plastică românească a sfârşitului de secol XX. De aceea, sunt cu atât mai surprinzătoare şi mai emoţionante „expresivitatea formei şi a mişcării, capacitatea corpului uman de a se transforma în semn, de a sugera o relaţie fundamentală cu viaţa, redate cu rapiditate, din câteva trăsături de cărbune sau tuş. Din toată creaţia lui Eftimie Modâlcă, aceste desene pun în valoare virtualităţile trupului omenesc şi denotă o remarcabilă acuitate în studiul expresiei vii a corpului uman, analizând succesiunea sesizabilă doar de ochiul artistului, a mişcărilor semnificative.”  (Veronica Bodea Tatulea).

Majoritatea desenelor este realizată în cărbune, ceea ce permite o abordare senzuală a subiectului său. De altfel, carbunele este una dintre ustensilele preferate de artist, atât pentru o parte dintre nuduri, cât şi pentru peisajele cu arhitectură. Acestea din urmă, „de o deosebită acurateţe a execuției grafice, devin adevărate picturi în alb-negru, alternări de tranșante tușe de grafit cu fluidități și laviuri obținute prin mângâierea cu degetul încărcat cu cărbune a hârtiei, din care rezulta valorări tonale aproape policrome, o geometrie neimpovărată de simetrii, pulsând între umbră și lumină”, (Veronica Bodea Tatulea).

„Desenele pictorului Eftimie Modâlcă” pot fi admirate până la sfârşitul lunii februarie la etajul 1 al librăriei Okian din Strada Mureşenilor, nr. 1 din Braşov. Intrarea este liberă.