După Brâncuși vine Paciurea – record absolut

ArtmarkLicitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești s-a încheiat miercuri seară cu un total de aproape 800.000 euro și cu o rată de adjudecare de 82%. Sala de la Athénée Palace Hilton a părut neîncăpătoare pentru cei 350 de iubitori de artă veniți să întâmpine ce avea să fie cea mai plăcută surpriză a serii, extraordinarul record de autor al sculptorului Dimitrie Paciurea cu opera “Himera Pământului” (adjudecat 70.000 euro, mai bine de triplul prețului de pornire).

Cele mai mari emoții și zumzetul publicului nerăbdător au început când a fost strigat lotul 121, “Fetița Acrobatului” de Nicolae Tonitza. Cu o adjudecare de 75.000 euro, vedeta Licitației de Toamnă încheie sezonul pe locul întâi. De asemenea, desenele artistului au fost la mare căutare: “Copilul acrobatului” adjudecat pentru 2.750 euro și “Dacă Iisus ar reveni printre oameni” pentru 2.250 euro.

Pictura de mici dimensiuni reprezentând tema preferată a pictorului național, “Car cu boi” de Nicolae Grigorescu, și-a regăsit locul în colecția unui iubitor de artă grec, mare admirator al lui Grigorescu, fiind adjudecată pentru 62.000 euro. Alte adjudecări importante pentru cota artiștilor tranzacționați au fost: “O seară în familie” de Ipolit Strâmbu (adjudecat 11.000 euro), “La fiancée du roi musicien” de Jules Perahim (adjudecat 15.000 euro), “Grădină” de Horia Bernea (adjudecat 12.000 euro, de șase ori mai mult ca prețul de pornire), “Noapte la Vitré” de Eustațiu Stoenescu (adjudecat 19.000 euro), “Spaima” de Corneliu Baba (adjudecat 40.000 euro), “Vedere spre Place Dauphine” de Theodor Pallady (adjudecat 42.500 euro).

Rezultatele Licitației de Toamnă pregătesc terenul pentru cele două mari evenimente din luna decembrie, care încheie anul într-o notă festivă. Licitația de Crăciun (9 decembrie) a pregătit publicului una dintre cele mai inedite și prețioase selecții de cadouri din istoria Artmark. De la bijuterii extravagante din colecția Marinei Dimitropoulos, soția fostului prim-ministru al Greciei, la o pivniță de vinuri franțuzești, provenind de la un colecționar bucureștean, la antichități de o raritate absolută precum un set de artefacte din aur dacic, descoperite în Transilvania la sfârșitul sec. XIX, la limuzina Hilllman Hunter (Chrysler) a lui Nicolae Ceaușescu, și până la pictură românească și europeană pe tema iernii și a sărbătorilor de iarnă, fiecare își va găsi cadoul ideal.

Licitația de Iarnă (17 decembrie) este o ediție aniversară întrucât Artmark împlinește 6 ani de la organizarea primei licitații de artă. Fiind un moment de colecție, a fost pregătită o expoziție în stilul Artmark consacrat: opere ale celor mari mari artiști români, într-o expoziție de neratat.

Expoziția este deschisă începând cu sâmbătă, 22 noiembrie, și va putea fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5. Licitația de Crăciun va avea loc marți, 9 decembrie, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton, iar Licitația de Iarnă miercuri, 17 decembrie, ora 19:30, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.