LB_Romania_cover Luciano_Benetton_Imago_Mundi CUBA-Dentro_cover The-Colors-of-Wind-and-Fire_AzerbaidjanMiercuri, 9 iulie a.c., la Treviso (Italia), va avea loc vernisajul expoziţiei Imago Mundi – L’Arte dell’Umanità, care va prezenta în premieră colecţia Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania, cuprinzând lucrările a 147 de artişti români, alături de alte 10 colecţii Imago Mundi de pe 4 continente.

2.000 de lucrări realizate de artişti contemporani în 11 colecţii din 10 ţări! Aceasta este invitaţia pe care Fundaţia Benetton Studi Ricerche o lansează în luna iulie la Treviso: de a descoperi o adevărată enciclopedie a lumii în culorile artei contemporane – din România în Afghanistan, din Azerbaidjan până în China, din Cuba în Japonia, din India până în Islanda, Mongolia (într-o dublă colecţie) şi Africa de Sud.

România a devenit parte a proiectului Imago Mundi în 2013. Colecţia Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania, curatoriată de Claudio Scorretti şi Irina Ungureanu, cuprinde 147 de lucrări format 10 x 12 cm şi prezintă o imagine panoramică şi originală a artei contemporane româneşti din, probabil, cea mai bogată perioadă creativă a acestui spaţiu cultural est european de după 1989. Despre colecţia românească, Luciano Benetton obişnuieşte să spună că reflectă cel mai bine „prezentul României de adevărat laborator european”.

România este prima ţară din Europa de Sud Est inclusă pe harta Imago Mundi, care se va extinde în viitorul apropiat pentru a include Ungaria, Bulgaria, Turcian şi arta curzilor, colecţii coordonate de aceeaşi echipă curatorială a proiectului Snapshot Romania: Claudio Scorretti şi Irina Ungureanu.

Imago Mundi – L’Arte dell’Umanità este prima expoziţie a colecţiei Snapshot Romania, în mozaicul artistic şi cultural al celor 11 colecţii prezentate, care vor rămâne deschise publicului la Casa dei Carraresi (Treviso) în perioada 9 iulie – 3 august a.c.

La conferinţa de presă şi la vernisajul expoziţiei vor participa Luciano Benetton, fondatorul colecţiei, Claudio Scorretti, curator pentru Europa de Sud-Est, Aman Mojadidi (curator al colecţiei afghane) şi Maricel Napoles Gonzales, care a realizat recent colecţia cubaneză pentru Imago Mundi.

Iniţiat şi susţinut de Luciano Benetton şi Fundaţia Benetton Studi Ricerche, Imago Mundi este un proiect democratic şi global care îşi propune, prin intermediul invitaţiei lansate fiecărui artist de a lucra pe o pânză miniaturală cu format unic (10 x 12 cm), să realizeze o cartografiere a extraordinarei diversităţi a fenomenului artistic contemporan. „Imago Mundi creează legături, spune Luciano Benetton. Obiectivul acestei colecţii, unul ambiţios şi vizionar, este acela de a face cunoscuţi, de a aduce împreună şi de a promova artiştii din întreaga lume dincolo de frontiere geografice sau politice, de bariere etnice sau psihologice. În noua geografie economică şi socială a planetei, nu ne putem opri în limitele a ceea ce cunoaştem deja, chiar dacă această cunoaştere ne linişteşte, în aparenţă. În culorile şi în povestea acestor pânze miniaturale, în această profunzime a necunoscutului se află, urgentă!,  invitaţia de a transforma propria idee despre lume. O invitaţie la mişcare. Şi la participare”.

28 de colecţii din 47 de ţări sunt parte a proiectului Imago Mundi până în prezent şi pot fi vizualizate pe platforma online www.imagomundiart.com, Până în 2015, organizatorii intenţionează să extindă colecţia la 10.000 de lucrări din 80 de ţări.

Următoarea destinaţie a colecţiei Snapshot Romania va fi la Bucureşti, unde va ajunge în toamna acestui an, însoţită de o selecţie de colecţii reprezentative pentru fiecare continent de pe harta Imago Mundi.