Katherine Watson, directoarea Fundaţiei Culturale Europene, Alteţa Sa Regală Prinţesa Astrid a Belgiei, Dan Perjovschi, Yoel Gamzou, Lia Perjovschi, Alteţa Sa Regală Prinţesa Margriet a Olandei, Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien and Wolfgang Petritsch.

Lia Perjovsch, Yoel Gamzou and Dan Perjovschi

Aseară, Fundaţia Culturală Europeană le-a decernat artiştilor români Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorului de origine israeliană stabilit în Germania, Yoel Gamzou, Premiul Prinţesa Margriet.

Ceremonia a avut loc la Centrul Cultural Egg din Bruxelles în prezenţa a peste 300 de persoane, amfitrion fiind Kathrine Watson, directoarea Fundaţiei Culturale Europene. Premiul le-a fost înmânat laureaţilor de către Alteţa Sa Regală Prinţesa Margriet a Olandei. Discursul de deschidere a fost susţinut de Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien a Olandei, în prezenţa Prinţesei Astrid a Belgiei.

„Laureaţii din acest an ne obligă să privim critic atât spre trecutul nostru cât şi spre viitor”, a declarat Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien în discursul de deschidere. „Astfel, ei ne determină şi ne provoacă să ne desenăm un nou set de parametri, o nouă hartă mentală spre o Europă mai deschisă, mai democratică şi mai cuprinzătoare”.

Lia Perjovschi: „Totul este gol. Atomul, mintea, universul. Dacă vrem să ştim mai multe, trebuie să creăm”.

Dan Perjovschi: „Nu mă consider un artist angajat sau un artist care face politică, dar desenele mele au această putere. Desenez ca să înţeleg, exact din acelaşi motiv pe care l-a invocat Lia”.

Yoel Gamzou: „Spectatorii noştri pot detecta sinceritatea mai bine decât o pot face

specialiştii”.

Kristine Stiles, profesor la Duke University, care a colaborat cu soţii Perjovschi în ultimii 20 de ani, a spus în Laudatio: „Cunoscuţi internaţional pentru originalitate, pentru autenticitatea feroce, demnitate, integritate şi pentru a-şi fi pus viaţa la dispoziţia artei şi a societăţii, Lia şi Dan Perjovschi au devenit ambasadorii ideali ai culturii europene, cetăţeni ai lumii care au schimbat modul în care scopul artei este perceput în societate”. Pentru discursul integral al Kristinei Stiles, aici.

Din juriul Premiului Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene au făcut parte Jan Dibbets, un artist de renume internaţional din Amsterdam, Christian Esch, directorul NRW Kultursekretariat din Wuppertal, curatorul şi criticul de artă Mari Lind de la Tensta Konsthall din Stockholm, Els van der Plas, directorul general al Muziektheater din Amsterdam şi Secretarul General al Casei pentru Cooperare din Nicosia, Rana Zincir Celal. Aceştia şi-au exprimat aprecierea faţă de laureaţi, aleşi dintr-o listă de artişti nominalizaţi de experţi din întreaga lume. Kristine Stiles, de la Duke University, şi filozoful olandez şi directorul al Nexus Institute, Rob Riemen, au ţinut Laudatio pentru Lia şi Dan Perjovschi, respectiv pentru Yoel Gamzou.

Juriul i-a ales pe Lia şi Dan Perjovschi atât pentru rolul activ pe care arta lor l-a jucat în construirea unei comunităţi culturale în România începând cu sfârşitul anilor ’80, cât şi pentru relevanţa europeană a acesteia şi pentru impactul său global.

Yoel Gamzou (Berlin, Germania) este director artistic, dirijor al International Mahler Orchestra, capelmaistru şi director muzical adjunct al Staatstheater Kassel. Juriul Premiului Prinţesa Margriet l-a ales pe Yoel Gamzou pentru excepţionalul său talent şi pentru energia cu care inspiră generaţii de muzicieni şi de spectatori din întreaga Europă.

Motivaţia juriului poate fi citită integral aici.

Premiul, care s-a împărţit între cei trei laureaţi, are o valoare totală de 50.000 de euro. Premiul Prinţesa Margriet – un omagiu adus Alteţei Sale Regale Prinţesa Margriet a Olandei, care a fost preşedinta Fundaţiei Culturale Europene în perioada 1983-2007 – a fost decernat pentru prima oară în 2008 de Fundaţia Culturală Europeană în parteneriat cu Ministerul Olandez al Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei şi cu Ministerul Olandez al Afacerilor Externe.

Note:

1.Dan Perjovschi are o expoziţie în Bruxelles în perioada 18 martie-18 august, Sorry, We’re Closed.

2.Lia şi Dan Perjovschi vor fi la Centrul Cultural Român din Londra pe 21 martie, într-o discuţie cu Mihaela Brebenel, cercetător la Goldsmiths University of London. Se va discuta despre opera artiştilor şi despre tonul negativ folosit de presa din Marea Britanie în articolele despre români. Participarea este gratuită, dar rezervarea obligatorie.

http://www.romanianculturalcentre.org.uk/cultural-diary/2013/03/artists-lia-dan-perjovschi-come-to-the-romanian-cultural-centre-in-london/

3.Pe 30 martie, la Palatul Cesianu din Bucureşti, între 11.00 şi 13.00, are loc o întâlnire cu Lia şi Dan Perjovschi. Taxa de participare: 35 de lei. Mai multe aici.

4.Începând cu ediţia din 2014, Chris Dercon, director al Tate Modern din Londra, se alătură juriului Premiului Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene.

5.Pentru mai multe informaţii despre laureaţi şi apariţii în presă, http://www.culturalfoundation.eu/news/press.

6.Printre laureaţii ediţiilor anterioare ale Premiului Prinţesa Margriet se numără teoreticianul Stuart Hall, coregrafii Jérôme Bel & Pichet Klunchun, scriitoarea şi activista Borka Pavićević, regizorul Stefan Kaegi (din Rimini Protokoll), artiştii Kutluğ Ataman şi Šejla Kamerić, regizorul de film John Akomfrah şi curatorul Charles Esche.

7.Fundaţia Culturală Europeană are sediul în Amsterdam şi a fost un partener de încredere pentru cultura din întreaga Europă în ultimii 60 de ani. A-i uni pe oameni prin cultură este un element esenţial în construirea unei societăţi deschise, democratice şi cuprinzătoare care este indispensabilă Europei. Mai multe aici: www.culturalfoundation.eu.

8. Pentru mai multe informaţii despre Premiul Prinţesa Margriet: http://www.culturalfoundation.eu/activities/princess-margriet-award