HOME_PL_wHOME – [a work in progress] – expoziţie de grup
LÖRINCZ Ágnes, Dan MIHĂLŢIANU, SZATHMÁRY Lóránt, PITTMANN Zsófia, Doris SCHMID, Christoph SCHLESSMANN
Curator: Andrea LEHNER
28.06–20.07.2014
Vernisaj: 27.06.2014,  19:00

Sf. Gheorghe, Piața Libertății nr. 2. jud. Cov., RO

Filosoful Martin Heidegger numea dezrădăcinarea tot mai accentuată a omului modern „uitarea fiinţei” şi scriitorul Theodor Fontane constata că „De-abia străinătatea ne învaţă, ce avem noi în patria noastră.”

Astăzi conceptul de „patrie” cunoaşte o renaştere extraordinară, deşi acesta se lasă cu greu definit în mod obiectiv. Pentru unii reprezintă un sentiment patetic de prost gust, un clişeu idealizat sau doar o ficţiune, însă pentru alţii reprezintă locul amintirilor, o lume liniştită şi păstrată izolată. Pendularea între diferitele centre ale vieţii noastre, între care ne este împărţită existenţa, a devenit astăzi o normalitate. O fi aceasta binecuvântare și blestem în acelaşi timp?

În acest sens, titlul expoziţiei, HOME – [a work in progress], se referă la conceptul vag al patriei, care se leagă pe de o parte de reprezentări şi convenţii normative, iar pe de altă parte de schimbări radicale şi fluctuaţii.

Cei cinci artişti internaţionali expozanţi reflectează în lucrările lor la problematici care ne influenţează  acţiunile de zi cu zi şi prezintă diferite perspective ale experienţelor trăite. De unde ni se transmit valorile şi, de fapt, unde ne este locul? Avem nevoie de înrădăcinare, oare mai este posibilă? Cum putem să păstrăm tradiţii într-o lume care se îndreaptă rapid către anonimitate? Putem să ne simţim deodată în mai multe locuri acasă? Dacă da, poate deveni aceasta un model pentru viitor? Răspunsurile la aceste întrebări rămân neclare și încețoșate pentru că sunt caracterizate de un proces aflat în continuă evoluţie, ca şi operele expuse la această expoziţie.

În perioada postcomunistă, după 1990, în special Transilvania a fost marcată de o emigraţie puternică. În speranţa unei vieţi mai bune, mulţi oameni au căutat departe de patrie noi posibilităţi de integrare. Unii au reuşit să dea o nouă expresie aşteptărilor şi dorinţelor proprii şi au găsit fericirea departe de patrie, alţii, cuprinşi de dorul de casă, s-au întors în ţara natală. În acest sens, expoziţia HOME – [a work in progress] este realizată într-un loc marcat de înstrăinare, plecare, reintegrare, problematica minorităţilor, de culturi şi limbi diferite, care devine astfel de o însemnătate deosebită pentru contextul expoziţiei.

Andrea LEHNER