Fotografa Cătălina Flămînzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin și Florin Piersic Jr. să facă parte din proiectul său, PELICULA. Rezultatul este o expoziție însumând 16 fotografii ce vor fi expuse la Godot Cafe Teatru din București între 21 noiembrie și 7 decembrie 2013.

 21noiembrie_PELICULA_expozitie_Catalina_Flaminzeanu Maria_Obretin Florin_Piersic_Jr

Cătălina Flămînzeanu este la al doilea proiect expozițional, după ce în luna iunie 2013, a prezentat portretele unor actrițe purtând ie. S-a impus prin fotografia de teatru la spectacolele semnate de nume precum Lia Bugnar, Chris Simion și Vlad Zamfirescu, iar pe 21 noiembrie urcă pe simezele Godot un spectacol mai puțin obișnuit – PELICULA, un eseu fotografic despre relația de cuplu, compus din 16 cadre cu Maria Obretin și Florin Piersic Jr.

Fotografiile surprind diferite stări ale celor două personaje, cei doi actori întrupând un EL și o EA, parte dintr-un cuplu imaginat într-o ședință foto marcată de libertate actoricească. „Nu a fost o comunicare regizor – fotograf, întâlnirea noastră fiind dominată de spirit ludic. Intenția era să realizez portrete în care să pun accent pe trăsăturile feței, pe nuanțele de expresie, având un decor minimalist.”, mai spune Cătălina Flămînzeanu.

Pornind de la cele două sensuri ale cuvântului „peliculă” – film și membrană fină, Raluca Bogdan – curatoarea, a propus titlul expoziției. „Starea de cuplu pare o relaționare din ce în ce mai fragilă construită pe imaginea protagoniștilor, precum o membrană fină ce ia forma dedesubtului, o stare pe care o marcăm printr-un dialog de cele mai multe ori mut. Mai curios este că memoria alege să rețină amintiri niciodată dinamice, ci sub forma unor imagini statice, precum fotografiile cu mai multe sau mai puține detalii. De aici și dublul sens al discursului expozițional.”, spune Raluca Bogdan.

Printate și cașerate direct pe forex, exponatele de mari dimensiuni te pun față-n față cu portretele monocrom adesea marcate de un filtru granulat, impresia creată fiind tocmai de imagine trecută prin timp. Astfel, fotografiile Cătălinei Flămînzeanu par cadre dintr-un film mut precum crâmpeiele de amintire ce rămân în urma unei relații.

 

Expoziția poate fi văzută la Godot Cafe Teatru București în perioada 21 noiembrie – 7 decembrie, urmând ca imaginile din proiect să fie publicate pe website-ul fotografei într-o galerie dedicată.

Cătălina Flămînzeanu s-a remarcat anul acesta cu expoziția „Fotografie cu IE” semnând o serie de portrete ale unor actrițe purtând în situații cotidiene veșmânt românesc. Expune din 2011 în cadrul expozițiilor Fotoclubului „Floarea de Colț” din Râmnicu Vâlcea și sub auspiciile Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Iubește chipul și surprinde stări în portrete predominant monocrome pentru a marca trăiri, emoții și a suprima exteriorul. Stau mărturie portofoliul și testimonialele de pe pagina acesteia: www.catalina-flaminzeanu.ro