Galeria Galateea Contemporary Art vă invită joi, 11 noiembrie, ora 19:00 la vernisajul expoziţiei personale a artistului ceramist Gavril Zmicală, intitulată Paznici.

Curatoare: Lucia Lobonţ

Gavril Zmicală a absolvit secția de ceramică de la Academia de Arte Vizuale, Ioan Andreescu, Cluj-Napoca în 1989. Din 2013 este unul dintre organizatorii Bienalei Internaționale de Ceramică de la Cluj. În palmaresul său expoziţional se regăsesc expoziții personale în Austria, Olanda, Germania, România. A participat la numeroase expoziții de grup în Germania, Japonia, București și Cluj-Napoca. În prezent este profesor de ceramică și director al Liceului de Arte Vizuale ,, Romulus Ladea” Cluj-Napoca.

În expoziția de față vă prezint o serie de douăsprezece personaje care fac parte dintr-o poveste actuală, privind taina fricii şi a morţii. Acești paznici sunt reprezentări simbolice care au un rol extrem de important în paza marii taine a fiinţării, trecerii şi revenirii în burta mamei Geea, care prin ruperea din propriul trup a pumnului de ţăran înnobilat prin emoţie şi frământările existenței sunt azi numere și cifre, nu nume, în statistica Marii Grădini cu seminţia înfricoşată de alterabilitate.” Gavril Zmicală

„… Zmicală rămâne portretist, deci realist, dar reparcurge până la un punct experienţa brâncuşiană a reducţiei progresive, fără să mai facă pasul către formele abstracte şi fără să plătească vreun preţ marelui înaintaş: faciesul-tip la care a ajuns ceramistul îl identifică fără greş, ca şi combinaţiile-surpriză. …..Toate personajele lui Zmicală poartă, în echilibre fragile, obiecte pe cap, cercuri roşii, recipiente de sticlă, tije care ar putea fi bastoane sau şerpi sau cine-poate-şti-ce: spontaneităţi combinatorii cu potenţial de semnificare simbolică, dar şi cu tâlcul unor infuzii ludice, de subminare a marilor sensuri, a referinţelor „înalte”, musai „oculte”. Cum am spus: un admirabil, rafinat ceramist portretist fantezist – Gavril Zmicală” Text Ion Bogdan Lefter

Galeria Galateea Contemporary Art este o galerie de artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România ce are ca scop promovarea artei ceramice contemporane românești și internaționale.

Evenimentul se organizează respectând toate normele în vigoare la data la care are loc acesta.

Parteneri media: Modernism.ro, Jurnalul Bucureștiului, Intell News, Leviathan, ArtLine, Revista Arta.

Partener: Workspace Studio