14630_0_1O expoziţie-eveniment a Institutului Cultural Român în colaborare cu Galeria Viltin

Miercuri, 30 octombrie 2013, de la ora 18.00, la Galeria „Viltin“ din Budapesta (Str. Széchenyi nr.3), va avea loc vernisajul expoziţiei „urban-suburban/ Teodor GRAUR şi Imre BUKTA“. La eveniment, organizat de ICR Budapesta în colaborare cu Galeria „Viltin“, vor fi prezenţi cei doi importanţi artişti plastici din România şi Ungaria. Lucrările au fost selectate de curatorii Erwin Kessler (România) şi Tibor Iski Kocsis (Ungaria), care vor fi, de asemenea, prezenţi la vernisaj.

Expoziţia „urban-suburban/ Imre BUKTA şi Teodor GRAUR“ va fi deschisă în perioada 30 octombrie – 7 decembrie.

„După numeroasele inițiative de colaborare româno-ungare din anii ’90, în anii 2000 cele două sfere artistice vecine s-au atins mult mai rar. Pătrunderea treptată a artiștilor români pe piețele europene și internaționale a lăsat în umbră colaborarea regională.

Expoziția urban-suburban, realizată la inițiativa Galeriei ‟Viltinˮ cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român Budapesta relansează această colaborare și aduce împreună doi artiști al căror non-conformism constituie un reper pentru cele două lumi artistice din această parte a Europei.

“urban-suburban”, dublul portret expozițional al unor utopii deraiate, proxime în timp și spațiu, este o reflecție nu doar asupra timpului trecut, ci și asupra timpului prezent.

Teodor Graur și Imre Bukta țintesc în ultimă instanță către civilizațiile actuale post-consumiste şi neo-primitiviste, distopic rural-citadine, în care deprinderea centrală este aceea de a te descurca cu lucruri puține și în general stricate, de a te descurca în esență cu lipsa, cea care îndeamnă mereu la soluții ingenioase atât ca manualitate, cât și ca mentalitate. O platformă comună pentru experiențe cu istorii similare“ – Erwin Kessler