Tabăra internațională de la Baia Mare, 2013, eveniment organizat Laura Ghinea, președinte UAPR Baia Mare,  în parteneriat cu Fundația Dorel Cherecheș. Artiștii invitați: Maria Balea (Oradea), Adrian Chira ( Târgu Mureș), Mircea Mureșan (București), Sorin Nicodim ( Timișoara), Florica Prevenda (București).

 

text: Florica Prevenda

PROIECTE ARTISTICE AMBIȚIOASE LA BAIA MARE

I

Aflată la Baia Mare cu ocazia celei de-a treia ediții a simpozionului internațional de pictură, am avut șansa, încă din prima zi, să asist la inaugurarea unei galerii de artă aflată la parterul unei clădiri recent restaurată din piața centrului vechi al orasului (în plină restaurare) și la lansarea unui proiect artistic de mari dimensiuni, care, în timp, poate transforma orașul într-un centru cultural de anvergură europeană.

Proiectul are ca obiective, pe de o parte, conservarea și reabilitarea a ceea ce se numește “Colonia Pictorilor”, iar pe de altă parte, integrarea acestuia în parcul în care se află, într-un mod fericit, astfel încat, tot ansamblul să capete o dimensiune estetică dar și practică, demnă de mileniul trei.

Mărturisesc că în ultimii ani, n-am mai avut bucuria să constat construirea sau reabilitarea unor asemenea proiecte ambițioase, în domeniul artelor vizuale, (singurul demn de observat fiind Galeria Galateea din București). Tocmai de aceea am urmărit cu mult interes prezentarea teoretică dar și vizuală a proictului, de catre inițiatorii lui, respectiv, primarul orașului, Cătălin Cherecheș, președinta UAPR Baia Mare, Laura Ghinea și arhitectul implicat în proiect.

Proiectul mi s-a părut extraordinar și ascultându-i pe inițiatori în timp ce imagini virtuale erau proiectate, m-am gândit la șansa avută de artiștii din Baia Mare, viitorii beneficiari ai acestuia. Din păcate însă, așa cum se întamplă adesea la noi atunci când cineva vrea să construiască ceva, la sfârșitul prezentării, persone din sală au cerut microfonul și fără argumente valabile, au încercat să-i intimideze pe inițiatori; am aflat mai apoi că erau artiști, probabil “nostalgicii”. Este greu de înțeles de ce beneficiarii unui asemenea proiect, se opun acestuia, preferând să locuiască în spații de creație aproape sordide, prin fragilitatea lor, de altfel, prezentată în justificarea demersului de conservare și reabilitare a “Coloniei Pictorilor”.

În ceea ce privește credibilitatea primăriei dar și a președintei UAPR Baia Mare, am putut constata, în zilele următoare șederii noastre la Baia Mare, construirea a unsprezece ateliere de creație, spatii mari, luminoare, cu anexe necesare unui artist, demne de vremurile actuale, ateliere date în folosință în primăvară. Galeria UAPR Baia Mare însăși, a fost renovată și adaptată cerințelor de expunere a operelor de artă contemporană, căreia i s-au adăugat anexele necesare unui spațiu cu o asemenea desținatie.

În anii din urmă, din câte știu, în niciun oraș din țară, nu s-au mai construit ateliere de creație, (cu excepția celor de la “Fabrica de Pensule”din Cluj-Napoca, dar aici este vorba de un proiect privat), mai mult, multe din atelierele UAPR existente, s-au pierdut după 1990.

Văzând atâta entuziasm, într-un oraș care probabil nu are mai mult de doua sute de mii de locuitori, nu am putut să nu-mi exprim admirația față de eforturile celor ce, aflați în funcții și ajutați de colaboratori colegi, încearca să le onoreze așa cum se cuvine, constructiv. N-am înțeles de ce unii dintre beneficiarii tuturor acestor realizări pozitive, în loc să le aprecieze și să încurajeze demersurile inițiate în elaborarea unui proiect de o asemenea anvergură, se opun acestuia? Nu cumva și ei au făcut parte din conducerea UAPR, nu au demonstrat aceeași grijă față de cei în numele cărora obținuseră acele funcții, iar acum ceva nedefinit, nu le dă serenitatea necesară acceptării celor ce vin din urmă și sunt mai capabili decât au arătat ei cândva? Sau poate este vorba de incapacitatea receptării vremurilor? Sau poate, cine știe, sunt destabilizati că o femeie demonstrează că poate realiza mult mai mult decât au demonstrat ei? Și aceasta pentru că simte pulsul timpului actual, pe care îl folosește cu multă pricepere în favoarea colegilor.

Trecând peste micile inconveniente, sunt sigură că orașul Baia Mare, cu asemenea tineri entuziaști, va deveni, în anii care vin, un important centru artistic.

II

Trecând acum la motivul pentru care s-a întâmplat să constat cele de mai sus, ași vrea să spun că la începutul lunii august, în plină caniculă, am primit invițatia de a participa la “Tabăra internațională de la Baia Mare”, eveniment organizat de UAPR Baia Mare în parteneriat cu Fundația Dorel Cherecheș. Deși nu obișnuiesc să frecventez taberele de creașie, (se întamplă rar), m-am gândit că ideea de a merge în tabară m-ar scăpa de “atelierodependență”(de care sunt acuzată), pentru două săptămâni, atât cât era preconizată șederea noastră acolo.

O cunoscusem pe Laura Ghinea cu altă ocazie profesională, iar impresia făcută a fost aceea a unui tânăr dornic să se afirme și prin construirea unor proiecte de anvergură în slujba breslei, lucru pentru care am apreciat-o mult.

Artiștii invitați: Maria Balea (Oradea), Adrian Chira ( Târgu Mureș), Mircea Mureșan (București), Sorin Nicodim ( Timișoara), Florica Prevenda (București).

Prezența noastră acolo a fost, pe lângă faptul că am lucrat împreună, și o ocazie de a ne cunoaște, pentru că se întamplă adesea să ne știm doar după nume, dar și o ocazie de a schimba idei, de altfel, schimb benefic tuturor. Asemenea ocazii constitue și prilejuri de a ne cunoaște colegii din zona respectivă, vizitarea unor ateliere de creație dar și lungi ore de discuții petrecute în fiecare seară cu ocazia cinei. Contactul cu zona geografică respectivă n-a fost deloc de neglijat, pe lânga vizitarea orașului, s-au organizat excursii în locuri simbolice pentru această parte a țării.

În ceea ce privește motivul principal pentru care am fost invitați, în fiecare zi, într-un atelier pregătit pentru noi, respectiv, galeria din complexul “Colonia Pictorilor”, am lucrat cu toții așa cum o făceam pe vremea când eram studenți, cred că a fost o experiență interesantă și din acest punct de vedere… La toate acestea, ași vrea să subliniez condițiile excelente în care am fost cazați precum și meniul excelent de care am beneficiat în toată perioada.

Toate cele subliniate mai sus sunt argumente de apreciere a organizatorilor, colegi: Laura Ghinea, Kinga Gyory, Csaba Gyory și Dorel Petrehuș.

Lucrările donate, vor fi gestionate de UAPR Baia Mare și vor constitui, alături de lucrările din alte ediții, patrimoniul unui Muzeu de Artă Contemporană ce urmează a fi construit la Baia Mare.

 

foto: Laura Ghinea, Adrian Chira, Florica Prevenda

artistiprezenti in tabara dezbatere proiectdezbatere proiect 2 imagine din expozitie 2 imagine din expozitie 3 imagine din expozitie imagine din expozitie4 imagine din expozitie5Adrian Chira atelier Colonia Pictorilor Florica Prevenda Maria Bala Mircea Muresan Sorin Nicodim

Resize of cina traditionala

excursie1 excursie2 excursie4 excursie7