Dana-Constantin&Marcel-Bunea-la-Muzeul-BrukenthalMuzeul Naţional Brukenthal anunţă vernisajul expoziţiei de pictură “Doi” a artiştilor Dana Constantin şi Marcel Bunea

Deschiderea expoziţiei va avea loc joi, 29 august, de la ora 13, la Galeria de Artă Contemporană din strada Tribunei, nr. 6, din Sibiu.


Cine este Dana Constantin
Dana Constantin este absolventă a Institutului de Arte Plastice, Facultatea de Arte Plastice şi Decorative “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Specializarea Pictură, promoţia 1988. Este prof.univ.dr. la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, director al Departamentului Arte Vizuale şi membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
A avut 10 expoziţii personale organizate în diferite locuri din ţară, 38 de expoziţii de grup, 40 de expoziţii colective, şapte expoziţii naţionale şi şapte bienale naţionale.
A expus şi în străinătate o expozitie personala şi a avut 26 de participări la expoziţii de grup în străinătate. De asemenea, lucrările ei au fost prezentate în cinci expoziţii de artă românească şi la 10 bienale naţionale şi internaţionale.
În 2011 a primit Premiul UAPR Filiala Timişoara, “Primus inter pares”. În 2009 Premiul Special al U.A.P.R.Bistrita Năsăud la Bienala de Arta Plastica ”Lascăr Viorel” Piatra Neamţ. În 1995, Premiul U.A.P. RO. Specializarea Pictură/secţiunea tineret.
În 2011 a primit din partea Academiei Române Diploma “Distincţia Culturală pentru întreaga activitate de creaţie artistică”. A primit mai multe nominalizări. În 2006, o nominalizare pentru Premiul U.A.P.- specializarea Pictura, 2003, nominalizare la Bienala Internaţională de miniatură Crna Gora Montenegro, iar în 1994, nominalizare la Premiul Salonului Anual Timişoara.

Cine este Marcel Bunea
Marcel Bunea este absolvent al Institutului de Arte Plastice ‘Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, promoţia 1982. Este conf.univ.dr. la Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti, director al Departamentului Pictură şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
A deschis, între 1974 si 2013, 21 de expozitii personale şi a participat la peste 100 de expoziţii de grup şi colective în ţară şi străinătate.
A primit Premiul pentru pictură în cadrul Festivalului Institutelor de Artă, Bucuresti, în 1981. Un an mai târziu, a primit premiul “Amfiteatru”, la Bucuresti. În 1991 primeşte Premiul pentru pictură: Salonul de Primvară al Capitalei, Bucuresti. Şapte ani mai târziu, în 1998, primeşte premiul pentru secţiunea “Spaţiu activ şi interactiv” (instalaţie) în cadrul Salonului de Artă, Bucureşti. În 2003, premiul “Superlativele Cuvîntul” pentru Arte Plastice, Bucuresti, în 2007 Premiul pentru excelenţă (ex aequo) acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Bucuresti, Premiul Flacăra pentru arte plastice, Bucuresti, Premiul pentru pictură “ Nicolae Grigorescu” acordat de Uniunea Naţională a Patronatului Român, Bucuresti, Premiul de excelenţă (ex aequo) pentru Arte Plastice acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor, Bucuresti, Premiul pentru arte vizuale (ex aequo) acordat de către Ministerul Culturii şi Cultelor, Bucuresti. În anul 2010, primeşte Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România, Pictură, Bucureşti.
În 2004 primeşte Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer acordat de Preşedinţia României, iar din acest an este cetăţean de onoare al oraşului Cisnădie, judeţul Sibiu.

Expoziţia ce va fi deschisă la Sibiu reuneşte creaţia a doi pictori despre care criticii spun că ”frapează printr-o prospeţime diametral opusă acelui deja vu care ne întâmpină nu tocmai rar în galeriile de artă consacrate”.
“…Încredinţaţi ca a trecut demult timpul când se putea face artă mizând doar pe vocaţia înscrisă încă de la naştere în zestrea lor genetică, Dana Constantin şi Marcel Bunea sunt deopotrivă pasionaţi de cercetare în domeniul artei: ei înţeleg ca, mai întâi, să investigheze ce s-a făcut relevant în multimilenara istorie a artei universale, pentru a vedea apoi ce se mai poate face astăzi fără a eşua în epigonism lamentabil sau, şi mai trist, în reluări inocente de formule creatoare demult uzate prin supralicitare şi mimetism. Procedând astfel, creaţia lor frapează printr-o prospeţime diametral opusă acelui deja vu care ne întâmpină nu tocmai rar în galeriile de artă consacrate, ca să nu mai vorbim de spaţiile improvizate pentru glorii de o zi. Ar mai fi de adăugat că, în răspăr cu tradiţia care, când propunea doi artişti într-o expoziţie, reunea creatori din genuri distincte (un pictor şi un sculptor, cel mai adesea), expoziţia de acum reuneşte creaţia a doi pictori. Dar relaţia specială pe care am semnalat-o, de paradoxie ce sfârşeşte în complementaritate, provoacă privitorul obişnuit cu aprofundarea pe plan mental a actului creator la o reflecţie asupra resorturilor şi şanselor pe care le mai are astăzi pictura. Este ceea ce distinge expoziţia concepută de Marcel Bunea şi Dana Constantin de cursul dominant în planul manifestărilor artistice de la noi.”

Prof.univ.dr. D. N. Zaharia