Origin_du_Monde1:1

Curatoriat de: Mihaela Varzari
5 – 26 septembrie 2013
Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/433109393468473/
Vernisaj, joi, 5 septembrie 2013, orele 18.00

Ziad Antar (Lebanon/Franța), Liliana Basarab (România),
Heath Bunting (U.K.), Victor Man (România/Germania),
Deimantas Narkevicius (Lituania), Tanja Ostojic (Serbia/Germania)

În cartea sa Sylvie and Bruno Concluded(1889), Lewis Carroll descrie o hartă imposibilă. În această istorisire fantastică, un profesor explică cum cartografii țării sale experimentau cu hărți din ce în ce mai mari, până când au ajuns la o hartă de unu la unu. „Nu a fost niciodată desfășurată, încă”, spune el. „Fermierii nu au fost de acord: au spus că aceasta ar acoperi întreaga țară, iar lumina soarelui nu ar mai pătrunde! Așa că acum folosim țara însăși ca hartă și vă asigur că e aproape la fel de eficientă.”

Proiectul 1:1 reunește șase artiști contemporani internaționali, ale căror lucrări exploatează conceptul de „cartografiere”. Acest concept devine astfel un instrument de (re)definire a subiectivității, (in)format de și prin forțe biopolitice complexe. Granițele fizice încep să preia conturul granițelor mentale, iar reprezentarea devine punctul central.

1:1 tratează relația complexă dintre memorie, cetățenie și identitate într-o manieră provocatoare și intenționat evazivă. Punctul de plecare al proiectului îl constituie  oscilația constantă între dorință și nevoie a teritoriilor recent afiliate Uniunii Europene.

Prin lucrările selectate, proiectul discută atitudinea intransigentă a Uniunii Europene pe parcursul negocierilor cu viitoarele state membre și ecourile ulterioare integrării. Mai precis, dictatura economică care a urmat. Astfel, proiectul subliniază impactul pe care Europa, acest teritoriu din ce în ce mai puternic cu multiple națiuni, îl are la nivel global.

* Imagine: Tanja Ostojic. After Courbet, L´origin du Monde, 2004

Atelier 35
Șelari 13, București
www.atelier35.eu