Galeria 418 Contemporary Art Gallery are placerea de a va invita la vernisajul expoziţiei STRUCTURE & ENERGY. THE NEED FOR ABSTRACTION cu lucrari ale artistilor Vincentiu Grigorescu, Romul Nutiu si Diet Sayler ce va avea loc joi 13 iunie 2013 la ora 18:00 la sediul Galeriei din Intrarea Armasului nr. 12, Bucuresti.

Cuvantul de deschidere la acest aventiment il va avea Prof. Ruxandra Demetrescu.

Curatorii acestei expoziții sunt criticul de arta Liviana Dan şi dr. Joana Grevers director al galeriei de artă 418 Contemporary Art Gallery, București.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 13 iunie – 16 septembrie 2013, de luni până vineri, între orele 11:00 – 19:00. 

 

Alaturarea lui Vincentiu Grigorescu, Romul Nutiu si Diet Sayler  în expoziția Structure&Energy capata o semnificație depașind simpla conjunctura. Dincolo de destinele diferite, de viziunile și opțiunile formale distincte, ceea ce-i (re)unește pare a fi, în primul rând, opțiunea clara pentru abstracție: sever geometrica și raționala în “arta concreta” a lui Diet Sayler  (remarcata de timpuriu de Max Bense), expresiv/expansiva în tumultul formal la Romul Nuțiu. Între aceste doua biografii artistice extreme pare a se insinua Vincențiu Grigorescu, ca o fericita cale de mijloc ce (con)duce de la mimesis la poesis.

As sublinia, în acest context, subtitlul expoziției – the need for abstraction – ce pare a sugera o opțiune existențiala, nu doar artistica, a celor trei protagoniști. Din aceasta perspectiva, cultivarea obstinata a nonfigurativului poate fi descifrata ca o nevoie imperioasa de libertate: de gândire, de acțiune, de creație. (Prof. Ruxandra Demetrescu)

 

Ca idee si ca practica artistica abstractiunea devine un limbaj si in arta din Romania.

Vincentiu Grigorescu, Romul Nutiu si Diet Sayler au optat decisiv pentru abstractionism. Contextul politic i-a obligat sa intrerupa insa identificarea cu un aranjament agreabil de linii, forme, culoare. Agresivi vizual toti trei au avut mari ambitii revolutionare si / sau utopice. Repertoriul de forme le-a impus un singur lucru cert: controlezi un sistem, daca ai o distanta acceptabila fata de el.

Vincentiu Grigorescu a trait la Bucuresti si apoi din 1971 in Italia. Romul Nutiu si Diet Sayler au trait la Timisoara. Diet Sayler pleaca in 1972 in Germania, Romul Nutiu ramine toata viata in Timisoara. Vincentiu Grigorescu si Diet Sayler aleg Liguria, Italia pentru experimentele lor si amindoi sint remarcati de Gillo Dorfles. Ramas, printr-un eroism subiectiv, la Timisoara Romul Nutiu, printr-un sceticism politic igenic, nu a realizat cit de aproape a fost de Scoala de la New York.

Decodind conceptual regulile, constructivismul si arta concreta devin masura logica pentru Diet Sayler, iar speranta devine categorie poetica. Despre ‘realitatea poeziei’ si geometria individuala impuse de Diet Sayler in expozitia de la Noul Muzeu din Nurnberg scrie si curatorul Thomas Heyden.

Conectat la spatialism si la Lucio Fontana, Vincentiu Grigorescu si-a folosit intuitia pentru alegerea culorilor, introducind instabilitatea in stabilitatea structurilor si texturilor.

Geometria casuala, memoria da / nostalgia nu, culorile conclusive, procesul de reductie, vibratia luminii mereu calculate formeaza un parcurs constant pentru Vincentiu Grigorescu, Romul Nutiu si Diet Sayler.

Diferit apare gestul cu un anumit impact asupra materialului, continutul emotional la Vincentiu Grigorescu, rationalitatea lui Diet Sayler si subiectivitatea care inseamna libertate la Romul Nutiu.

(Liviana Dan – critic de arta)

 

Galeria 418 Contemporary Art Gallery este deschisa de luni pana vineri intre orele 11.00 si 19.00, dar va rugam sa va anuntati vizita contactand personalul galeriei – director Dr. Joana Grevers, mobile: +40 747 480 630, manager: Raluca Tanasescu  +40 21 211 78 33.

Intrarea Armasului, Nr.12, Et.2

Sector 1, Bucuresti

www.418gallery.com

www.facebook.com/418contemporary.art.gallery