Miercuri, 29 mai 2013, începînd cu ora 18.00, artistul vizual austriac Josef Trattner va fi prezent la standul trinațional din cadrul Salonului de Carte Bookfest, unde va avea loc prezentarea cărții sale, Divanul călător – un volum colectiv ce reunește portretele literare a 9 oraşe, semnate de 9 scriitori români contemporani.

Iniţiat în 2002, proiectul Divanul călător (Europäische Sofafahrten) al lui Josef Trattner porneşte de la un obiect de artă (un divan cărămiziu creat din spumă expandată) care a vizitat deja Bratislava, München, Leipzig, Berna şi a ajuns pînă la Torino, Ljubljana, Trieste şi Zagreb. Proiectul se încheie de fiecare dată cu publicarea unui volum la editura vieneză de artbook Schlebrügge.

În 2012, proiectul a fost dedicat exclusiv României şi a adus în centrul atenţiei Timişoara, Cluj, Sibiu, Braşov, Târgu-Mureş, Iaşi, Bucureşti, Craiova şi Portul Cetate, împreună cu cîte un autor din fiecare oraş: Daniel Vighi, Ruxandra Cesereanu, Radu Vâncu, Carmen Puchianu, Szabó Robert Csaba, Florin Lăzărescu, Filip Florian, Varujan Vosganian, Mircea Dinescu. Traseul a fost însoţit fotografic de Mircea Struteanu, lucrările sale compunînd partea vizuală a volumului rezultat în urma călătoriilor prin România.

Josef Trattner, membru al uniunii artistice Wiener Secession, este un artist plastic concentrat pe interacţiunea dintre obiectele de artă şi spaţiul public. Printre intervenţiile sale cunoscute se numără proiectul de mobilare urbană a capitalei culturale europene din 2003 (Graz) şi al Museumquartier din Viena (unul din cele mai mari areale culturale din lume, cu peste 4 milioane de vizitatori anual). De cîţiva ani proiectele sale publice privilegiază forme realizate din burete expandat, preocupare din care a derivat şi ideea proiectului Europäische Sofafahrten.