Luna aprilie aduce la Artmark o sesiune extraordinară de licitații tematice care propun colecționarilor și investitorilor aproape 500 de opere din șase sfere distincte ale artei românești și europene: artă postmodernă și contemporană, sculptură și mobilier de grădină, Art Nouveau și Romantism, militaria și antichități, pictură și sculptură europeană, cabinetul de curiozități. Sesiunea de licitații Artmark se desfășoară în serile de 16 și 17 aprilie, la  Athénée Palace Hilton, iar în seara de 18 aprilie – la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Stefan Luchian, Primavara (Doua muze)

Theodor Aman, Venetia

Gustave Courbet, Peisaj la Veve

Ion Mandrescu, Roata timpului

Dragos Burlacu, Understanding history

 

Armura europeana

Blana de leopard primita cadou de Ceausescu

Sesiunea de licitații este deschisă în seara de 16 aprilie, la Athénée Palace Hilton,  de arta postmodernă și contemporană, unde se disting tablourile artiștilor contemporani tineri: ”Breaking Dance II”, un meci de box semnat de un important și internațional afirmat artist al Școlii de la Cluj, Marius Bercea (valoare estimativă 7.000 – 12.000 €) sau ”Understanding History”, un portret al lui Ceaușescu în ipostaza de clovn, dar și opere ale artiștilor consacrați: Ion Țuculescu, „Soarele de la mizeul nopții” (valoare estimativă: 25.000 – 45.000 €) sau sculptorul româno-englez Paul Neagu, ”Edgerunner” (valoare estimativă: 16.000 – 22.000 €).  Cea de-a doua parte a serii este dedicată sculpturii și mobilierului de grădină, unde cea mai valoroasă operă este sculptura lui Ion Mândrescu, „Roata timpului”, valoare estimativă 25.000 – 35.000 € (o versiune asemănătoare vânzându-se anul trecut tot la Artmark cu aproximativ 33.000 euro).

Cea de-a doua seară a Sesiunii Artmark, desfășurată la Athénée Palace Hilton, este dedicată maeștrilor Art Nouveau-ului, Romantismului și Biedermeier-ului românesc. Capodoperele centrale sunt semnate de: Ștefan Luchian, „Primăvară (Două muze)”, valoare estimativă 100.000 – 200.000 €, Nicolae Grigorescu, „Primăvară în Bretania”, valoare estimativă 40.000 – 80.000 € și Theodor Aman, „Veneția”, valoare estimativă 14.000 – 24.000 €.

Licitația de Militaria și Antichități, desfășurată în continuarea Licitației de Art Nouveau și Romantism, aduce în prim-plan loturi de armament medieval teribil de interesante precum o rarissimă armură germană de la începutul secolului al XVII-lea (preț de pornire: 5.000 €) ori o sabie japoneză de samurai de autor, încrustată cu metale prețioase (preț de pornire: 2.000 €).

Capodoperele Licitației de Pictură și Sculptură Europeană, organizate de Artmark în premieră (18 aprilie, JW Marriott Bucharest Grand Hotel) sunt grupate în jurul colecției de artă clasică a diplomatului român Vasile Stoica, preluată în 1977 de la Muzeul Național de Artă al României. După căderea regimului comunist, în urma unui șir îndelungat de procese, colecția a fost restituită moștenitorilor diplomatului, în cursul anului 2009. Reunind 12 capodopere, 4 de grafică și 8 de pictură, ansamblul de artă europeană propus în cadrul licitației  poartă semnăturile unor artiști marcanți pentru istoria artei universale: Gustave Courbet, Albrecht Durer, Giovanni Battista Piranesi, Giovanni Battista Tiepoli ș.a. Prețul de pornire al colecției este de 169.000 €. În cadrul licitației, există o serie de tablouri din sfera picturii flamande, protagonista celei mai vizitate expoziții a anului 2012 la nivel mondial.

Cabinetul de curiozități (18 aprilie, JW Marriott Bucharest Grand Hotel) încheie Sesiunea de licitații Artmark într-o notă nostalgică: reclame din perioada interbelică, amintri din epoca ceaușistă, obiecte de propagandă, fotografii cu personalități politice, aparate de fotografiat de colecție, hărți vechi dar și săbii masonice. Printre loturile propuse, se  remarcă o blană de leopard primită cadou de Nicolae Ceaușescu din partea liderului african, în anii ‘70 (la un preț de pornire de doar 900 €) în opoziție spre exemplu cu o fotografie inedită a familiei lui Ion C. Brătianu, din 1890 etc.

Expoziția de Artă Românească și Europeană Importantă poate fi vizitată la București începând de marți, 9 aprilie, conform programului de mai jos. Marți, 9 aprilie și miercuri, 10 aprilie, o selecție reprezentativă a expoziției ajunge la Arad, urmând ca joi, 11 aprilie și vineri, 12 aprilie, expoziția să poată fi admirată la Timișoara.