Continuând seria Întâlnirilor de joi, Muzeul Naţional de Artă al României invită din nou publicul în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, în data de 28 martie 2013, de la ora 17.30, la o conferinţă despre arme şi armuri medievale.

Sub genericul Povestiri cu arc şi spadă, invitatul serii – dl. Carol König, specialist în istoria armelor vechi şi istoria militară a României – va susţine o prezentare a armelor şi armurilor bizantine,  pornind de la galeria de portrete ale sfinţilor militari înfăţişaţi în frescele din expoziţie.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la [email protected].

Arhanghelul Mihail cu sabia ridicată şi aripi de foc, sfântul Pricopie, protectorul ostaşilor, sprijinit degajat în suliţă, cu sabia încinsă în teacă, scutul mic, circular, purtat de sfântul Teodor Tiron, armura modelată anatomic a sfântului Gheorghe, buzduganul sfântului Sebastian, cămaşa de zale purată de sfântul Areta pe sub armură, sfântul Lup cu două săgeţi în mână – toate aceste detalii sugestive prezente în frescele Mănăstirii Argeşului constituie surse pentru documentarea folosirii armelor în evul mediu românesc.

Aceasta este a doua conferinţă sub genericul Întâlnirea de joi, prin care Muzeul Naţional de Artă al României îşi propune să ofere publicului ocazia de a intra în dialog cu diverse personalităţi ale vieţii culturale, pornind de la piesele prezente în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului.

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului prezintă publicului 31 dintre capodoperele picturii medievale româneşti. Atribuite zugravului Dobromir şi echipei sale, aceste fragmente de pictură murală au fost comandate în urmă cu aproape 500 de ani de voievodul Neagoe Basarab pentru a decora ctitoria sa de la Curtea de Argeş.

Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii de echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, frescele – care reprezintă mai puţin de 5% din decoraţia murală originară a bisericii –  au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească.

Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului,  într-o prezentare inedită,  ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului rămâne deschisă până pe 26 mai 2013.

* * *

Carol König este un reputat cercetător al istoriei militare a României, specialist în istoria Evului Mediu şi istoria armelor vechi. Cu o bogată activitate de muzeograf la Muzeul Militar Naţional, unde a coordonat Secţia de Istorie Militară a Evului Mediu, şi cercetător în cadrul Centrului de Studii şi Cercetări de Istorie şi Teorie Militară al Ministerului Apărării Naţionale, Carol König a colaborat la reorganizarea, concepţia tematică şi reexpunerea armelor de foc din sălile cu armament ale Muzeului Naţional Peleş şi a contribuit la identificarea şi în parte recuperarea armamentului din fondul casei regale române – descompletat şi înstrăinat în timpul regimului totalitar comunist.

A condus Direcţia Muzee şi Colecţii şi Direcţia Minorităţi Naţionale din cadrul Ministerului Culturii, a fost director adjunct al Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, este vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din România şi membru de onoare al Academiei San Marciano, Torino, Italia.

* * *

ÎNTÂLNIREA DE JOI în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului

Povestiri cu arc şi spadă. Despre arme şi armuri medievale

Prezintă: Carol König

joi, 28 martie 2013, ora 17.30

Acces gratuit, pe bază de programare la [email protected] sau 021.314.81.19 (până joi,

28 martie, orele 15.00)

* * *

 

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN)