Din februarie, pasionații de jazz și muzică improvizată din România pot răsfoi online o revistă adresată lor, care adună informații de ultimă oră din lumea jazzului românesc şi internaţional. Intitulată Jazz Compas, revista a fost lansată de saxofonistul român stabilit în Amsterdam, Cătălin Milea, şi este prima publicaţie de acest gen în limba română.
În formatul actual, revista cuprinde o secţiune de editorial semnată de pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, ştiri despre evenimentele de gen (festivaluri, concerte importante, lansări de disc, proiecte ale artiştilor români), recenzii și comentarii ale oamenilor de jazz, jurnaliștilor, muzicienilor și, nu în ultimul rând, ale cititorilor din România.

„Vreau să aduc o schimbare pozitivă în scena românească de jazz. Este nevoie de o revoluție de concept și mentalitate. Muzicianul român trebuie să facă acest pas ca arta lui să supraviețuiască și să ajungă la publicul său. Varianta compromisului artistic – care este și calea cea mai ușoară nu a fost niciodată o soluție. Creativitatea însă…da! În România există mult talent și creativitate care trebuiesc susținute. De aceea, cred că o revistă de specialitate va veni în ajutorul exprimării muzicianului român modern, va reflecta actualitatea muzicii improvizate și a jazzului din România și va oferi publicului valorile reale de care are nevoie”, declară iniţiatorul proiectului, saxofonistul Cătălin Milea (www.catalinmilea.com).

„Evident că în România s-a făcut prea puţin pentru jazz şi pentru zonele alternative de creativitate muzicală, astfel că, din cauza valurilor de emigrări, a dezertărilor de la cauza artistică, sau a îmbătrânirii subiecţilor, numărul celor care activează în aceste arii scade alarmant. Cum bine se ştie, la dispariţia unei nişe culturale, spaţiul vacant e repede ocupat de impostură, diletantism şi lipsă de gust”, a declarat Mircea Tiberian, şef al catedrei de jazz la Universitatea Naţională de Muzică București.
„O revistă de jazz ar fi un semn bun al jazzului românesc, un spațiu de informare și dezbatere  pozitivă a vieții jazzistice românești și o posibilitate de cunoaștere mai profundă  a intențiilor și posibilităților colegilor de breasla, promovarea tinerilor care vor să urmeze această minunată experiență spirituală, care se numește JAZZ”, a declarat despre Jazz Compas unul din veteranii jazzului din România, membru inițial al trupei Phoenix, membru activ al Cvintetului de Jazz București (alături de Johnny Raducanu, Marius Popp, Dan Mandrila și Ștefan Berindei) și autor al altor proiecte românești de jazz de referință, bateristul Eugen Gondi.

Echipa de redacţie Jazz Compas este compusă din Cătălin Milea, Mircea Tiberian, Maria Balabaş, Mihai Iordache, la care se adauga un grup numeros de muzicieni români de jazz şi muzică improvizată. În plus, prin sistemul interactiv pus la dispoziţie de platforma http://jazzcompas.com/, cititorii pot participa la realizarea revistei.