Horia-Roman Patapievici – “Teatrul, carnavalul, teroarea, pustiul. Și paradisul.”

conferință în cadrul expoziției “Șapte povești cu Ștefan Câlția”
22 februarie 2013, ora 18, la Galeria Posibilă

Galeria Posibilǎ este gazda unei expoziţii atipice – serie de șapte “capitole” care, pe parcursul unui an (martie 2012 – martie 2013) a prezentat lucrări de mari dimensiuni ale artistului Ştefan Câlţia.

Pentru ca opera artistului sǎ devinǎ obiectul unei priviri proaspete, Matei Câlţia, directorul galeriei şi iniţiatorul proiectului, a conceput fiecare dintre cele şapte capitole ale expoziţiei ca pe o recontextualizare şi o rediscutare a lucrǎrilor alese, conform viziunilor a şapte tineri curatori, absolvenţi ai Facultǎţii de Istoria şi Teoria Artei.

Pentru a întregi problematica generatǎ de fiecare eveniment în parte, fiecare dintre capitolele de expoziţie ale proiectului “Șapte povești cu Ștefan Câlția” a fost dublat de câte o conferinţǎ în care o personalitate a vieţii culturale româneşti şi-a expus propria viziune asupra temei în discuţie. Astfel, perspectiva artistului, cea curatorialǎ şi unghiul de vedere teoretic s-au contrapunctat în mod fertil, cu scopul de a oferi o înţelegere pe cât posibil integralǎ, dar nedogmaticǎ, a fiecǎreia dintre cele şapte teme puse în discuţie.

“Lumea ca teatru”, 1987-1989, ulei pe pânză, 160x585cm – una din lucrările reprezentative ale pictorului Ștefan Câlția și readusă special în țară pentru această expoziție dintr-o colecție privată din Olanda face obiectul capitolului ce încheie întreg proiectul.

Conferința organizată în cadrul acestui capitol al expoziției îl are ca invitat pe
Horia-Roman Patapievici, cu prelegerea “Teatrul, carnavalul, teroarea, pustiul. Și paradisul.”

Evenimentul va avea loc la Galeria Posibilă, vineri 22 februarie, de la ora 18.

Expoziția “Lumea ca teatru” poate fi vizitată la Galeria Posibilă până pe 16 martie 2013.