Duminică 10 februarie 2013, de la ora 11.00, la Sala MICĂ în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL scriitorul Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori din noua generație, conferenţiar universitar şi, de curând, noul director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, ne va vorbi despre
DESPRE NOSTALGIA “BABELOR COMUNISTE” ŞI ALŢI DEMONI
„Nu ştiu dacă Sînt o babă comunistă! Este cea mai bună carte a mea, dar cu siguranţă a avut impactul cel mai mare din tot ce am scris. Nicio clipă nu mi-am imaginat, migălind în cămăruţa mea din rue Ribera, la Misiunea Română Greco-Catolică din Paris, unde am scris cea mai mare parte a cărţii, ce destin vor avea acele rânduri. Nu despre imprevizibilul succes literar al romanului vreau să vorbesc la această conferinţă. Mai degrabă, aş povesti despre cum am început să înţeleg trecutul, explorând nostalgia «babelor comuniste» şi rădăcinile acesteia, precum şi despre cum lucrul la această carte şi călătoria europeană pe urmele ei mi-au schimbat modul de a gândi şi cariera literară. Nu în ultimul rând, aş vrea să relatez despre modul în care au reacţionat bărbaţi şi femei, români sau străini, când au dat nas în nas cu «baba mea comunistă», aşa cum rezultă din sutele de mesaje primate în ultimii ani sau din discuţiile cu ei.
E cert, Nostalgia «babelor comuniste» a lovit mult mai departe decât pare la prima vedere. Până unde? Veniţi la TNB şi vorbim!”
Despre Dan Lungu
Născut în 1969, la Botoșani, conferențiar la Catedra de Sociologie, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, este unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori din noua generație, cărți ale sale fiind publicate în zece limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă și turcă. A făcut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona și a fost redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris). În 1996, inițiază la Iași grupul literar Club 8. În 2001 și 2002, redactor-șef al revistei de cultură Timpul. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitați la „Les belles étrangères”, Franța. La Polirom a publicat două volume de proză scurtă, Băieți de gașcă (2005) și Proză cu amănuntul (ediția a II-a, 2008)și romanele Sînt o baba comunistă! (ediția I, 2007; ediția a II-a, 2010, ediția a III-a, 2011; cartea a avut parte de o adaptare cinematografică în regia lui Stere Gulea, avându-i ca protagoniști pe Luminița Gheorghiu, Marian Râlea și Ana Ularu, iar versiunea ei franceză a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franța, 2008), Cum să uiți o femeie (ediția I, 2009; ediția a II-a, 2010; ediția a III-a, 2011) și În iad toate becurile sînt arse (2011). Tot pentru Polirom a coordonat, alături de Radu Pavel Gheo, volumul colectiv Tovarășe de drum. Experiența feminină în comunism (2008), iar alături de Lucian Dan Teodorovici – Str. Revoluției nr. 89 (2009). I se montează piesele Cu cuțitul la os (Green Hours, Teatrul Luni, 2002), Nuntă la parter (spectacol-lectură la Teatrul Odeon, 2003; spectacol-lectură la Teatrul Luceafărul, Iași, 2006, în cadrul proiectului DramatIS) și Vrăjitoarea pofticioasă (piesă pentru copii, Teatrul Luceafărul, Iași, 2008). Piesa La mulți ani!, parcă așa se spune, nu? a fost una dintre câștigătoarele Bursei de texte noi Dramafest, ediția 2008.
Este distins cu Premiul Societății Junimea pentru activitatea literară pe 1993, Premiul Editurii Nemira pentru proză scurtă (1997), Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut în proză (1999), Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalității, ca reprezentant al Clubului 8 (2001), Premiul USR, filiala Iași, pentru proză (2005), Premiul „Vasile Pogor” al Primăriei Municipiului Iași pentru activitatea literară (2007), Personalitatea culturală a anului (2009), Premiul USR, filiala Iași, pentru proză (2010), Premiul pentru proză la Colocviul Tinerilor Scriitori (Alba-Iulia, 2011).
În 2011, statul francez i-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuții la îmbogățirea patrimoniului cultural francez. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din ianuarie 2013 este directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi.
date preluate de pe www.polirom.ro
Pentru mai multe informaţii legate de bilete:
021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)
Recent Comments