Fragments of our identity

vernisaj: 5 Noiembrie 2015 orele 19

Mi-ar plăcea ca toţi artiştii să fie responsabili sociali, indiferent care este arta lor – Lucy Lippard

Cel mai recent ciclu de lucrări de sculptură semnat de Cosmin Moldovan, situat sub titlul Fragment of our identity a fost testat cu succes printr-o panotare unică la Muzeul de Artă Arad, sala Ovidiu Maitec , în august-septembrie 2015.

Galeria Uj KRITERION din Miercurea Ciuc, care şi-a câştigat un prestigiu incontestabil prin promovarea mereu atent selectivă a celor mai de impact artişti contemporani, i-a făcut o invitaţie artistului arădean să expună cele mai rcente lucrări într-o noua configuraţie adapatată spaţiului acestei galerii.

Întregul ciclu de lucrări expuse, reprezită finalizarea unui concept / comentariu plastic focalizat în special pe destinul omului din perioada istoricii recente din estul european stalinist şi post stalinist, Cosmin Moldovan (produs al şcolii superioare de artă timişorene) s-a format în plin postmodernism, având însă o serioasă înşelegere a artei moderne, a sculpturii în mod special.

Modul de tratare a formei, adoptat de artist, are la bază ceea ce s-a numit ( şi practicat) în sculptura secolului XX „distrugerea formei”. Forma este distrusă pentru a realcătui o nouă sensibilitate. Modernismul, ne amentim , avea ca ţintă autonomia limbajului, unitatea stilistică, puritatea formei . Ca repere emblematice putem îl aminti pe Piet Mondrian, în pictură sau Brâncuşi în sculptură. Postmodernismul  a venit apoi cu mixările stilistice, cu deconstrucţia şi cultura fragmentului. Postmodernismul pe care îl trăim acum este o cultură a superficialităţii şi a divertismentului.

Cosmin Moldovan şi-a structurat imaginarul în plin postmodernism iar prin atitudine e consonant cu cei din Generaţia X (definită astfel în spaţiul Nord american) caracterizată de” ironie cinism şi sarcasm”. Această atitudine vine pe fondul unor profunde dezamăgiri faţă de mersul societăţii moderne şi contemporane(comuniste şi nu numai). Atitudinea lui are accente pamfletare caustice la adresa unui sistem social în care omul este o entitate traumatizată la tot pasul de perceptele unei ideologii colţuroase, abazivr şi adesea presărată cu stupidităţi şi grave absurdităţi.

Sistemul se străduia sistematic să-şi ducă la capăt proiectul său: omul nou fără identitate, anihilat de ideologia bolşevica a internaţionalismului proletar, fenomen care continuă (cu cinism şi dispreţ  pentru om) cu nivelarea adusă de globalizare. Din loc în loc pe formele cioplite în lemn polişate aspru cu discul flexului, apar fragmente urme de motive decorative de costum tradiţional , ramas accidental după acea perioadă „roşiatică”, iute a trecutului, cum o numeşte artistul. Formula plastică agreată de artist (în cheie neo-dada cu accente neoexpresioniste)  cea a asamblării formei / figuri umane din fragmente (un fel de reconstituire arheologică) ironic umoristice, aduce un mesaj râsu/plânsu.

Ceea ce la prima vedere stârneşte un zâmbet, la o privire mai atentă îţi dă de înţeles că în spate se ascunde o intensă suferinţă, intinsă pe decenii ale căror efecte derivate le trăim cu toţii aici şi acum. Restructurarea interioară (caracterială, morală, spirituală ) a fost atât de devastatoare încât e greu de întrezărit prea curând o intremare reală.

Cele două simboluri fundamentale, secera şi ciocanul sunt „alfa şi omega” acelui univers din care Dumnezeu a fost alungat. Cu o ironie cruntă Cosmin Moldovan operează cu aceste simboluri şi cu altele de la lucrare la lucrare. Sculptura sa „Pumnul tău minte nu are” spre exemplu, este emblematică pentru ironia usturătoare a autorului la adresa unui sistem al cărui principal obiectiv era extriparea din conştiinţa umană a ideii de sacru, de credinţă în puterea salvatoare a jertfei artistice.

Din titlurile lucrărilor, ce par titluri de poeme/pamflete, transpune ironie şi sarcasmul necruţător al artistului. Dacă poemul e alcătuit din cuvinte, poemele sculpturale ale lui Cosmin Moldovan sunt alcătuite din cuvinte întrupate: om , presiune, ciocan, lovitură, presiune, cui ruginit, secere, şurub, sânge, tortură, moarte etc.

Cosmin Moldovan îşi alcătuieşte fiecare lucrare sau ciclu de lucrări în baza unui talent robust ghidat de o inteligenţa artistică remarcabilă, care îi dă un excelent simţ al dozajelor în relaţia cu proporţiile, expresivităţile materiei, juxtapunerea de elemente înstărite, articulările formaleşi aportul culorii în potenţarea mesajului.

Stăpânirea limbajului,  structurarea concretă a imaginarului, orizontul cultural şi racordarea atentă la tot ce se întâmla astăzi în artă la sensibilitatea zilei fac din Cosmin Moldovan unul din cei mai percutanţi sculptori ai generaţiei sale. – Onisim Colta

Cosmin Moldovan  (1) Cosmin Moldovan  (2) Cosmin Moldovan  (3) Cosmin Moldovan  (4) Cosmin Moldovan  (5) Cosmin Moldovan  (6) Cosmin Moldovan  (7) Cosmin Moldovan  (8) Cosmin Moldovan  (9) Cosmin Moldovan  (10)

114 116_cmyk Nu-ma-uit-departe-in-sufletul-tau-00 the-hammer-demolished-your-concrete-shadow-00 Visul-tau-Nu-nu-a-murit-01 Cosmin moldovan

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.