Parametrica [Digi Fab School] organizeaza intre 19 si 25 februarie 2013 workshopul Breathing Prototypes, care isi propune sa exploreze si sa extinda cercetarea in tehnologia arhitecturii care lucreaza cu structuri gonflabile si forme texturale, utilizand designul computational. Materialele usoare si low cost care propun noi experiente spatiale vor fi trecute prin filtrul designului computational. Formele finale rezultate vor cuprinde astfel tipare comportamentale bazate pe interactiunea cu utilizatorul si conditiile din mediu.

 

Breathing Prototypes a fost construit atent cu intentia de a uni modelarea, fabricatia si designului computational utilizand programe precum Rhinoceros 3D, Grasshopper 3D si Arduino, fiind destinat studentilor, arhitectilor, urbanistilor, designerilor de interior si celor de produs, inginerilor si peisagistilor, care sunt provocati sa priveasca dintr-o alta perspectiva munca lor de zi cu zi.

Prima zi de workshop asteapta 250 de persoane si face o introducere teoretica in acest domeniu controversat numit design parametric. Urmatoarele cinci zile vor fi sustinute in cadrul Institute, the Café si vor fi dedicate a 50 de participanti. Acestia vor pune in practica diferite abordari si metodologii creative si vor genera, fabrica si asambla instalatii gonflabile. Ultima zi este dedicata expunerii unei instalatii-gigant create cu ajutorul informatiilor invatate, care va fi dezvaluita in cadrul petrecerii de final intr-o atmosfera relaxata de cocktail.

Tutorii workshopului sunt specialisti cu experienta internationala care propun o viziune profunda asupra subiectului. Tutorii principali sunt, in prima zi, Theo Spyroupoulous, Arhitect si Director Architectural Association Design Research Lab [DRL] – Londra si  Maite Bravo Arhitect si Conferentiar in cadrul Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IaaC) – Barcelona si, in urmatoarele zile, Luis Fraguada, Computational Design Expert si Director Built by Associative Data (BAD) (Spania). Acestia vor fi ajutati de asistenti cu experienta internationala si de catre tutorii scolii Parametrica.

 

Prima zi face o introducere teoretica in acest subiect controversat, cei care expun idei si predau fiind tutori specializati, cu experienta internationala. Vor pune accentul pe evolutia designului computational, dar si importanta si impactul acestuia asupra diverselor domenii. Invitatii principali sunt:

 

THEO SPYROPOULOS, Arhitect si Director Design Research Lab din cadrul Architectural Association Londra. Research Fellow in cadrul Advanced Visual Studies M.I.T., Theo este interesat de studiul arhitecturii experimentale. Impreuna cu fratele sau, prin Minimaforms, realizeaza o serie de instalatii si expozitii in diferite locatii icon din lume: Museum of Modern Art (New York), ICA (London), Architecture Foundation (UK), Mega-Structures Reloaded (Germany) etc.. Una dintre instalatiile cele mai mediatizate este Memory Cloud, o instalatie amplasata in Trafalgar Square Londra, care a utilizat una dintre cele mai intalnite forme de comunicare, SMS-ul, pentru a dinamiza spatiul. www.minimaforms.com

 

MAITE BRAVO, Arhitect si Profesor Institute for Advanced Architecture of Catalunya. Maite a fost profesor in cadrul primul seminar de design parametric din HTWK Leipzig, continuand cu multe altele evenimente. Are o experienta de peste 10 ani ca arhitect, iar in prezent este PHD “European Doctor” la UPC (Architextural Design Department) unde isi concentreaza atentia catre noi metodologii si concepte pornind de la Designul Computational. http://iaac-readings.wikidot.com/student:maite-bravo

 

Urmatoarele cinci zile de workshop vor fi practice. Institute, the Café, va astepta cei 50 de participanti, care vor pune in practica diferite abordari si metodologii creative si vor genera, fabrica si asambla instalatii gonflabile. Ultima zi este dedicata expunerii unei instalatii-gigant create cu ajutorul informatiilor invatate, care va fi dezvaluita in cadrul petrecerii de final, intr-o atmosfera relaxata de cocktail.

Zilele de workshop sunt sustinute de catre tutori specializati:

Alessio Erioli, inginer si Cercetator Senior la Universitatea din Bologna, preda Design Arhitectural, este MArch in Arhitectura BioDigitala si co-fondator Co-de-iT (Computational Design Italy). A predat la IaaC (Barcelona), interesele lui fiind in sfera predarii si a designului computational, utilizand experienta sa in modelare pe diferite platforme precum Rhinoceros, Grasshopper, Processing, 3D Studio, Ecotect, C#, Python, RhinoScript. www.co-de-it.com

 

Andrea Graziano, arhitect, membru si co-fondator Co-de-iT, preda despre instrumente digitale specifice designului architectural. Detine renumitul blog “DigitAG&” despre designul computational si      generative si este un promotor al inovatiei in acest domeniu. www.co-de-it.com

 

Agenda workshopului, care uneste atent modelarea, fabricatia si designului computational utilizand programe precum Rhinoceros 3D, Grasshopper 3D si Arduino, a fost realizata impreuna cu cel care va superviza online desfasurarea workshopului si anume Luis Fraguada, Computational Design Expert si Director Built by Associative Data (BAD) (Spania). Acesta investigheaza importante utilizari ale designului computational prin diferite modalitati, incluzand designul asociativ, scriptingul si fabricatia. Experienta sa in cadrul IaaC este completata de fondarea LaN Live Architecture Network in 2007, o retea globala de design asociativ si fabricatie. http://www.grasshopper3d.com/profile/LuisFraguada

 

Cursurile si workshopurile organizate in cadrul Scolii Parametrica, se contureaza in jurul designului computational, iar programele predate, instrumente de baza in designul parametric sunt Rhinocerus, Rhinocam, Rhinonest, RhinoScript, Digital Fabrication, GrassHopper, Visual Aro, Processing, Arduino, Ecotect.

Workshopul este sustinut de catre El-Mont, Carpet & More si este realizat in parteneriat cu Institute, The Café, Infopress Group si Simbio. Partenerii educationali sunt Rhinoceros, IaaC si FabLab Barcelona. Partenerii media sunt Radio Guerrilla, Zeppelin, Igloo, Arhitectura, Arhitext, Atelierul de Proiectare, All Hollow, Elle Decoration, BeWhere, platformele online Archdaily.com, Modernism.ro, Designist.ro, Arhimania.ro si TheVandallist.com.

Informații și orar pe www.breathingprototypes.ro, pe site-ul scolii www.parametrica.ro sau pe pagina oficiala de facebook ww.facebook.com/parametrica.ro.

Parametrica [digi fab school] este o initiativa a Laboratorului de Arhitectura, fiind o organizatie educationala privata din Romania ce organizeaza cursuri si workshopuri de Design Computational aplicatii in diverse domenii precum arhitectura, urbanism, design interior, design de produs, etc. Tutorii scolii sunt Arian Hakimi Nejad (M. Arch, On-A Barcelona & Parametrica) si Diana Nitreanu (M. Arch, Laboratorul de Arhitectura & Parametrica).

 

Laboratorul de Arhitectura creeaza forme concept personalizate in functie de spatiu si client. Serviciile oferite se construiesc in jurul unui respect pentru forma, geometrie, evolutie, oameni, filosofie, lumina, spatiu.

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.