Universitatea „Al.I.Cuza”/ Biblioteca Austria Iaşi
Universitatea de Arte „George Enescu”-Iaşi
prezintă:
 
MUZICA SFERELOR  [ GOD AS GEOMETER ]
 
o expozitie de Cristian Ungureanu
 
 
Expozitia “Muzica sferelor [God as Geometer]” prezintă o selecţie de pânze dintr-o serie mai amplă şi trei filme de animaţie video (“God as Geometer”, “Dialog intre Sferă şi Cub” şi “Chipul şi Asemănarea”) prin care artistul ieşean propune o incursiune în istoria multimilenara a artei europene, în cautarea formulelor compoziţionale “ascunse” ale marilor maeştri bizantini şi occidentali. Numite simbolic “pagini de jurnal”, pânzele lui Cristian Ungureanu evocă atmosfera desenelor şi a laviurilor în sepia pe care artiştii de demult le făceau pentru a-şi concepe “anatomiile” compoziţionale şi simbolice ale viitoarelor tablouri. Aceste tablouri vor însoţi lansarea volumului său de teorie artistică “Geometria secretă a picturii europene”, în curs de apariţie. În măsura în care artişti moderni ca Marcel Duchamp (şi toti cei care i-au preluat procedeul conceptual) au folosit diferite obiecte industriale “gata facute/ready made” pentru a le numi şi expune în postura de opere de artă, Cristian Ungureanu şi-a „însuşit” operele picturale ale altor artisti, nu pentru a le copia şi re-expune, ci pentru a le investiga mecanismele constructive şi simbolice prin care aceste opere au fost realizate.  Filmele de animatie video sunt o extensie conceptuală a discursului tradiţional asupra practicilor picturale, care permite racordarea acestora la specificul noilor media vizuale dar şi o accesare mai complexă a sensurilor simbolice ale picturilor analizate geometric, imagini ce provin din diferite spaţii şi epoci culturale ale Europei şi se “dezvăluie” pe ritmul şi armonia unor piese muzicale de referinţă aparţinand unor coordinate spaţio-temporale similare.
Cristian Ungureanu este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, specializarea pictură de şevalet, al masterului de arte plastice la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi al doctoratului în arte plastice, cu teza „Dialog între sferă şi cub. Geometria secretă a picturii europene”, la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În prezent este lector universitar la Universitatea „George Enescu”. Artist plastic profesionist, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1998, are multiple participări la evenimente naţionale si internationale, expoziţii de grup, zece expoziţii personale, şase conferinţe internaţionale şi un volum de teoria artei publicat („Geometria secretă a picturii bizantine”, 2005).
Lucrările lui Cristian Ungureanu (pictură, sculptură, instalaţie, fotografie, film, etc.) exploreaza conceptele de continuitate, dinamică a valorilor in raport cu dihotomia sacru-profan şi transdisciplinaritate, înţelese şi investigate din perspectiva cadrului didactic şi a artistului practician care işi propune depăşirea conştientă a graniţelor şi prerogativelor culturale.
Vernisajul va avea loc pe data de 12.12.2012, ora 19.00.
Prezintă criticul de artă, prof.univ.dr. Petru Bejan
Expoziţia este deschisă între 12.12.2012 şi 06.01.2013, orele 09.00-19.00, de luni până vineri, Biblioteca Austria, corpul I al Universităţii „Al.I.Cuza”- Iaşi, b-dul Carol I, nr. 19.
Intrarea liberă.