Despre tehnici și suporturi de imprimare_cu Arte
miercuri, 21 noiembrie, ora 18
Întâlnirea cu tipografii, furnizor de hârtie ateliere de multiplicare este prima din programul nostru la Carte cu Arte. Pentru că, imediat după ce ai textul complet și structura materialului dintr-o carte (înainte de a face grafica și de a administra imaginile), prima întrebare este: care sunt datele tehnice ale cărții? Asta înseamnă: ce dimensiuni are carte, pe ce gen de hârtie se tipărește, ce fel de copertă, ce tip de finisaj.
Dacă înșiruirea informației vizuale-textuale dă nucleul cărții, lămurirea datelor tehnice reprezintă a doua structură important de definit. În funcție de prima pornește grafica, în funcție de a doua se individualizează conținutul, practic obiectul ca întreg prinde viață. Din punctul nostru de vedere, cele două sunt interdependente. Încercăm să aflăm mai multe despre felul în care se definesc așadar datele tehnice într-o întâlnire dedicată.
A doua intrebare este: cu cine tipărești? Răspunsul îl ajută mult, de pildă, pe cel care prelucrează imaginile și le adaptează curbei de separație specifică tipografiei alese și specifică hârtiei pe care se imprimă (uncoated, lucios, satinat, volumetric etc.). Am avut, în timp, ocazia experimentului diverselor opțiuni din piața de tipar – în mod special a acelor tipografii către care am îndreptat comenzi de carte de artă. Prin urmare, am făcut o selecție și am ales să îi invităm pe colegii noștri de la Imprimeria Arta Grafică, de la Master Print Super Offset și de la Inkorporate Print, cei alături de care am tipărit în România cel mai bine până acum în tehnologie offset.
Într-un același nucleu de interes se așează și furnizorul de hârtie, iar cel cu care lucrăm cel mai adesea este Antalis România. Antalis are nu numai o gama variată de hârtii, ci și, în primul rând, oameni care știu să vorbească despre acea hârtie care face cel mai bine lucrării. I-am invitat prin urmare să ne fie alături într-o îmrepună-vorbire.
Există însă și ediții limitate, individualizate nu numai prin numeroatarea și semnătura autorului, ci prin însăși tehnologia de multiplicare. Noi înșine, la Square Media, am făcut și cărți în 3 exemplare, iar tehnologia pe care noi am folosit-o pentru a imprima a fost ultrachrome inkjet print. Atelierul nostru folosește în acest sens echipamente, pigmenți și hârtii Epson (inclusiv suporturi certificate Digigraphie). Am invitat de aceea Epson România să-și spună punctul de vedere atât în sensul echipamentului de print cât și în acela al suportului de imprimare.


Și, pentru că discuția cu Răzvan Supuran a deschis o adevărată ladă de zestre, am invitat Atelierul de Carte să vorbească despre manufacturarea hârtiei ca și a întregii cărți-obiect, despre legarea colilor cu cele mai atipice (și totuși la îndemână) materiale, despre tipar înalt și hârtii cu semințe, despre modul în care dialogul dintre text/imagine și suportul pe care se imprimă poate fi dus până-ntr-acolo încât să poți simți că citești atât textul/imaginea cât și, în relație cu acestea, hârtia sau coperta sau firul de iarbă ce le strânge împreună.

IDIOMA

tel.: 004 021 313 35 71

fax: 004 021 313 35 81

[email protected]

www.asociatiaidioma.ro

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.